پدیدآور: عبدالکریم بهجت پور
مشخصات نشر: قم،آثار نفیس،1391
مشخصات ظاهری:448ص
شمارة دیویی:ت 835ب297/19
معرفی کتاب:
قرآن کریم اصلیترین منبع مشروعیت و حجیت اعتقادات و رفتارهای مسلمانان است. هرچند تحولات جامعه، بر دو عامل رسالت و قرآن تکیه داشته اما پروردگار متعال حتی اثبات رسالت خاص پیامبر اکرم (ص) را علاوه بر تأمل در محتوای قرآن، به غیر ممکن بودن همآوردی این کلام مربوط دانسته است. جایگاه این کتاب در میان مسلمانان موجب شد تا هر گروه، فرقه و مذهب اسلامی دلیل مشروعیت باورها و رفتار خود و احیاناً باطل بودن رقبای خود را، به آیاتی از قرآن مستند سازند و در مواردی دچار تفسیر به رأی گردند؛ به همین جهت برخی فرقههای اسلامی فهم و برداشتهای یکدیگر را تخطئه کردهاند. بخش مهمی از نقضها و ابرامها، به مبانی و اصول و منابع تفسیری فرقههای اسلامی مربوط میشود، یعنی اصول پذیرفته شدة هر فرقه، به مفسر بینش ویژه ای میدهد. مهمترین عوامل اختلاف منابع، برداشتهای تفسیری میباشند و به همین دلیل، موضع داوری قرار گرفتهاند. در کتاب «تفسیر فریقین: تاریخ، مبانی، اصول، منابع» این مهم بررسی شده است.
کتاب حاضر در سه بخش تنظیم شده است:
در بخش اول با عنوان کلیات به بررسی تحلیلی واژگان کلیدی و اصطلاحات کلیدی و بیان مباحثی همچون ضرورت و اهمیت تفسیر و تاریخ تفسیر اختصاص یافته استاین بخش شامل چهار درس است.
بخش دوم با عنوان مبانی و اصول تفسیری فرقه های اسلامی شامل درس های پنجم تا نهم است که به بررسی مبانی و اصول مورد اختلاف فرقههای اسلامی شامل مبانی و اصول شیعة دوازده امامی، معتزله، اشاعره، ماتریدیه، و فرقه نوظهور وهابیان پرداخته است. منابع اجتهادی تفسیر مثل عقل، امکان و جواز در این بخش بررسی شده است.
بخش سوم با عنوان منابع تفسیری فریقین شامل درسهای دهم تا پانزدهم به بررسی منابع پذیرفته شده مذاهب اسلامی اختصاص دارد . در این بخش، حجیت داشتن یا حجیت نداشتن منابع مأثور در تفسیر بررسی میشود و جنبههای اختلاف مذاهب واکاری شده و دربارة آنها داوری می شود.
کتاب «تفسیر فریقین: تاریخ، مبانی، اصول، منابع» که توسط عبدالکریم بهجت پور به نگارش درآمده است در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی موجود می باشد.