پدیدآور: علی صفایی حائری
مشخصات نشر: انتشارات لیله القدر،موسسه بوستان کتاب
مشخصات ظاهری:83 ص
شمارةدیویی: صش/152ن 297/18
معرفی کتاب:
کتاب « تنها پناه» تالیف استاد مرحوم علی صفائی حائری است که از مجموعه کتاب « تطهیر با جاری قرآن» می باشد. در مقدمه کتاب چنین می خوانیم: قرآن کتابی است پویا و جاری، نه ثابت و ایستا؛ مجموعه «تطهیر با جاری قرآن»، پیش از آنکه تفسیر باشد، جریان وجودی ماست چرا که در کنار جریان سوره، به هر اندازه که جاری شویم به طهارت میرسیم؛ و این حقیقت تلاوت است که به تزکیه و تعلیم ختم میشود و ما را به هدایتهای بالاتر میبرد. در حالی که قرآن، اکنون موضوعی شده که تحلیل علمی در آن قانع شدهایم. این برخورد با قرآن دوامی نمیآورد و آخرسر به برداشتهای زورکی و تحمیلی بدل میشود.
کتاب حاضر در دو فصل تنظیم شده است:
در فصل اول با عنوان تطهیر با جاری قرآن، نویسنده ابتدا به بیان سرگذشت خود با قرآن پرداخته و سپس گام های تفسیر قرآن و روش کار را بیان نمودهاست.
در فصل دوم با عنوان تفسیر سورههای ناس و فلق به گام های تفسیر شامل بررسی کلمات،ترکیبها، ارتباط آیهها و جایگاه آیهها پرداخته سپس به کلید سوره و مفهوم پناهندگی در سورههای فلق و ناس پرداخته است. پس از بیان بن بستها در مسیر زندگی انسان به معرفی تنها پناه انسان میپردازد و اینکه نمودار پناهندگی در برابر طبیعت و خلقت، اطاعت است و تسلیم و در برابر آدمها امنیت است و وسعت؛ و در برابر وسوسهها تمرکز است و وحدت.
در انتهای مطالب این فصل، نویسنده به جمعبندی دو سورة مبارکة ناس و فلق میپردازد.
به عنوان نمونه در ارتباط با موضوع پناهندگی در ص53 کتاب می خوانیم "تو که لحظهای تنهایی و اضطرار را احساس کردهای، میتوانی به دنبال پناه و پایگاهی باشی، تو که در میان موجها و تغییرها ضربه خوردی و فهمیدی که نمیتوان بر موج خانه ساخت و نمیتوان بر باد تکیه کرد، تو راه میافتی تا به ثابت و حقی دست بیابی و پایگاه محکمی را و حصن و قلعهای را کشف بنمایی."
کتاب « تنها پناه» در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی موجود می باشد.