پدیدآور: کاظم شاکر
مشخصات نشر: مؤسسه بوستان کتاب
مشخصات ظاهری: 214ص
شمارة دیویی: ق178ش297/151
معرفی کتاب:
در مقدمه کتاب « قواعد وقف و ابتدا در قرائت قرآن کریم» چنین می خوانیم: «وقف» و « ابتدا» از فنون مهم قرائت قرآن است و همانطور که امام علی(ع) آن را یکی از دو رکن اصلی ترتیل قرآن دانستهاند. قاری قرآن « با شناخت این فن، جای وقف و ابتدا در آیات قرآن را میشناسد و با توقف و ابتدای بجا، باعث تقطیع و تغییر معانی قرآن نمیشود.
در بیان اهمیّت این بحث، همین بس است که بگوییم : خداوند، پیامبر اکرم(ص)رامأمور کرده که آیات قرآن کریم را با ترتیل بخواند« و رتِّل القرآن ترتیلا». علی (ع) در بیان مراد خداوند از این آیه فرمود: ترتیل، شناخت محل های وقف. نیکو ادا کردن حروف است.
نوشته ها و کتب مربوط به وقف و ابتدا را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد. کتب مستقل ، کتب علم قرائت، کتب علوم قرآنی، کتب تجوید. متأسفّانه در کشور ما فنّ وقف و ابتدا مورد توجه قرار نگرفته و کتابهای مستقلی در اینباره نوشته نشده است. این کتاب به منظور جبران این خلأ در پانزده درس تنظیم شده است و به موضوعاتی چون: «اقسام وقف»، «موارد وقف حسن و قبیح»، «اقسام وقف سجاوندی» میپردازد.
مطالب پاتزده درس کتاب « قواعد وقف و ابتدا در قرائت قرآن کریم» عبارت است از: درس اول با عنوان کلیات به تعریف، اهمیت ،ضرورت و عوامل مؤثر در شناخت وقف و ابتدا پرداخته است. درسهای دوم تا پنجم به وقف و اقسام آن پرداختهاست. از درس ششم تا تا درس نهم به موارد حُسُن و قبیح در وقف پرداخته است. درسهای دهم و یازدهم در مورد وقفهای سجاوندی و اقسام وقف سجاوندی است. درس دوازدهم به ابتدا پرداخته است و در درسهای سیزدهم تا پانزدهم مسائل متفرقه در وقف و ابتلا بیان شده است.
کتاب « قواعد وقف و ابتدا در قرائت قرآن کریم» در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی موجود است.