پدیدآورندگان: علی مطوری، فاطمه مرادی کهنکی
مشخصات نشر: قم: موسسه بوستان کتاب، 1402
مشخصات ظاهری: 320ص
رده بندی دیویی: ت 634 م 297/171
معرفی کتاب:
در سده های اخیر، گروهی با استناد و تمسک به آیات آفاقی و انفسی و سفارش قرآن کریم به لزوم تفکر، قرآن را با دید علمی مطالعه کرده اند و کوشیده اند به مدد کشفیات و یافته های علمی به تفسیر آیات قرآن بپردازند که از آن به روش «تفسیر علمی» تعبیر می شود. تفسیر علمی از جمله شیوه های تفسیری است که به دنبال بیداری نسل جدید و بینش نوگرایانه پدید آمده و هم گام با گسترش علوم بشری رشد کرده است و طرفداران زیادی یافته است. کتاب « تفسیر علمی قرآن کریم: زمانه و بررسی آرای موافقان و مخالفان »، کاوشی در تفسیر علمی قرآن با معرفی موافقان و مخالفان آن و نقد آرای آنان است که در دو بخش تنظیم شده است:
در بخش اول با توجه به ایجاب ضرورت، در قالب چهار فصل به مباحث مقدماتی می پردازد. در فصل اول، تعریفی از تفسیر و تاویل و تفاوت این دو و کاربردشان در قرآن کریم ارائه کرده است. در فصل دوم، سیر پیدایش تفسیر از زمان پیامبر (ص) تا دوره تابعین را با مروری بر مکاتب تفسیری و مفسران معروف آن ها و شیوه و مشخصات تفسیر در هر یک از این دوره ها بررسی کرده است. در فصل سوم نیز به بررسی تفسیر در میان نحله های کلامی که مشتمل بر مکتب تفسیری معتزله، فلاسفه، صوفیه و باطنیه است، می پردازد. در فصل چهارم به بحث در مورد جایگاه علم و لزوم فراگیری آن از دیدگاه قرآن و روایات پرداخته است.
بخش دوم در قالب شش فصل سامان یافته است. در فصل اول آن به مفهوم شناسی تفسیر علمی، پیشینه تاریخی آن، عوامل تاثیرگذار در گرایش به تفسیر علمی و رواج آن، شمارگان و اقسام آیات علمی قرآن کریم و تاثیر علوم تجربی در فهم آیات قرآن کریم پرداخته است. در فصل دوم به بررسی سیر پیدایش تفسیر علمی در اسلام پرداخته و در فصل سوم، مهم ترین مخالفان و موافقان تفسیر علمی و در فصل چهارم، مهم ترین قائلان به اعتدال در تفسیر علمی را با ارائه و ارزیابی نمونه هایی از تفسیر آن ها معرفی کرده است. در فصل پنجم به طرح، بررسی و تحلیل ادله موافقان و مخالفان این روش پرداخته است. در فصل ششم نیز اصول و مبانی تفسیر علمی مقبول را بیان کرده است.
کتاب « تفسیر علمی قرآن کریم: زمانه و بررسی آرای موافقان و مخالفان »، در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی جهت مطالعه و امانت موجود می باشد.