منع تدوین حدیث انگیزه ها و پیامدها: واکاوی ریشه ها و روش های دو مکتب حدیثی مسلمانان
۱۴۰۲-۱۲-۱۲

پدیدآور: علی شهرستانی، مترجم: هادی حسینی

مشخصات نشر: تهران: انتشارات دلیل ما، 1401

مشخصات ظاهری: 2ج

رده بندی دیویی: ج.1 ن/ م 814 ش 297/267

معرفی کتاب:

در میان ادیان آسمانی، تنها دین بزرگ اسلام است که خدا حفظ کتابش را از تباهی و کهنگی و تحریف عهده دار شد، در حالی که دیگر کتب آسمانی همچون: تورات ، انجیل و غیره دست تحریف در آن ها راه یافت و دچار جعل و دگرگونی شدند. لیکن سنت پیامبر از عهد آن حضرت، به وضع و تحریف گرفتار آمد، و پیامبر (ص) هشدار داد که: هر که به عمد بر من دروغ بندد، باید نشیمن گاه آتشین برای خود آماده بیند. اختلافاتی که سنت بدان ها مبتلا شد، بر دیگر مصادر تشریع تاثیر گذارد، هر فرقه ای بر اساس نقل هایش به تفسیر و تاویل آیات پرداخت و مدعی شد که مقصود از آن ها همان چیزی است که او در روایات یافته است. به این ترتیب اختلاف در سنت، شاخه های مختلف یافت و در بسیاری از اصول و فروع دین ریشه دوانید و امت اسلام به مذاهب و فرقه های گوناگون تقسیم گردید که هر کدام مدعی اند پیرو قرآن و پیامبرند و بر حق می باشند و سنت پیراسته همان است که آنان دارند! در کتاب « منع تدوین حدیث انگیزه ها و پیامدها : واکاوی ریشه ها و روش های دو مکتب حدیثی مسلمانان » نویسنده، نگرش جدیدی را در علت منع ابوبکر و عمر از تدوین حدیث پیامبر (ص) مطرح می کند و ارتباط این منع و تاثیر آن را بر ارزش جوامع حدیثی موجود مسلمانان روشن می سازد با تاکید بر اینکه،  یکی از این دو مجموعه ی حدیثی ( یعنی جوامع حدیثی شیعه)، استوارتر و نزدیک تر به واقع است و از انگیزه های شخصی دورتر. 

جامعیت مطالب، دیدگاه های بکر و جدید، نگرش های اثرگذار و سودمند، محتوای غنی، مستندات استوار و متعدد، قرائن و شواهد مختلف، پیوندهای چند سویه مباحث به مسائل گوناگون سیاسی، فقهی، اعتقادی، تاریخی، فرهنگی و روان شناسی از ویژگی های ارزشمند این کتاب است. 

ریشه های تاریخی منع تدوین نیز از نظر نویسنده دور نمانده است، و در این عرصه از حقایق تلخی پرده بر می دارد که سرآغاز بسیاری از فتنه ها و اختلافات و انحرافات و گمراهی و گمراهی سازی شد و به شکاف عمیقی میان مسلمانان انجامید که تا زمان حاضر ادامه دارد.

نکات درس آموز فراوان، کلید واژه های رهگشا، اهداف و مقاصد پشت پرده بسیاری از ماجراها، ... و حقایق نهفته ای که گرد و غبار ایام آن ها را پوشانیده است، بخشی از این اثر کم نظیر است که نگارنده با فراست و خلاقیت آن ها را از لابلای متون بیرون کشیده و گزاره های تکان دهنده و سودمندی را می نمایاند.

کتاب « منع تدوین حدیث انگیزه ها و پیامدها : واکاوی ریشه ها و روش های دو مکتب حدیثی مسلمانان »  در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی جهت مطالعه و امانت موجود می باشد.

مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
مقدمه کتاب
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید