پدیدآورنده: مرضیه محمدزاده
مشخصات نشر: قم: انتشارات دلیل ما،1385
مشخصات ظاهری:815ص
شمارة دیویی: ع 346م 297/957
معرفی کتاب:
در کتاب « علیبنموسی علیهم السلام، امامرضا»، تمامی کتابهای قدیمی مورد استفاده قرار گرفته و علاوه بر آن از کتب نویسندگان جدید نیز بهرهگیری شده است و سعی شده است که زندگی آن حضرت از تولد تا پس از شهادت مورد بازشناسی قرار گیرد و در این رهگذر اوضاع سیاسی و اجتماعی، اقتصادی، و نظامی جامعة اسلامی مورد ارزیابی قرار گیرد
امامان شیعه در شرایط مختلف سیاسی و اجتماعی به گونههای متفاوت انجام وظیفه میکردند.اگر در زندگی امامان (ع) کار فرهنگی و علمی و تدریس و تربیت شاگردان و تشکیل محافل علمی برای خواص ،بیش از اقدامهای پر سروصدای سیاسی به چشم میخورد، به خاطر این است که آنان میدانند که حرکت مثبت یا منفی ریشه در باور و اعتقاد و نوع نگرش مردم دارد و برای اصلاح عمل باید به اصلاح اندیشة آنان همت گمارد.
وجود و حضور امام رضا علیهالسلام در خراسان سبب شد تا شخصیت آن حضرت به عنوان امام شیعه برای مردم بیشتر شناخته شود.لذا هواداران شیعه هرروز بیشتر میشدند. حیثیت علمی امام مهمترین عامل در توسعة مذهب شیعه به حساب میآمد. از ویژگی عصر امام رضاعلیهالسلام گسترش و مباحث میان ادیان و مذاهب است.محافل فراوان مناظره که مأمون سامان داد با هدف به زانو درآوردن امام و تهاجم فرهنگی علیه مکتب اهل بیت علیهم السلام نتیجه معکوس داد و مأمون ناکام ماند و به فکر حذف فیزیکی امام افتادو حضرت را مسموم ساخت.
در زندگانی امام رضا علیه السلام دو ویژگی غربت ورأفت چشمگیر است. امام رضا علیهالسلام همچون جد بزرگوارش در اخلاق نمونه بود.درزمینة زندگی امامان شیعه و از جمله امام رضاعلیهمالسلام پژوهشهای مختلفی در ادبیات شیعه صورت گرفته و کتب بسیاری نوشته شده ، اما بسیاری از گفتنیها همچنان ناگفته مانده است.
کتاب « علیبنموسی علیهم السلام، امامرضا»، شامل چهار فصل است :
در فصل اول: نگاهی گذرا به حکومت امویان از ظهور تا سقوط و تأسیس حکومت عباسیان و مواجهه امامان با آن ذکر شده است.
درفصل دوم: زندگی امام رضاعلیهالسلام از بُعد تاریخی بررسی شده است.
فصل سوم: زندگی امام هشتم را از منظر علمی مورد کنکاش قرار داده و به بررسی جایگاه فکری ومعرفتی عالم آل محمد پرداخته است.
فصل چهارم: با عنوان امام رضا علیهالسلام در آینة ادب به اشعار منسوب به آن حضرت و نمونههایی از سرودههای شاعران عرب زبان و پارسی گوی در مدح آن امام بزرگوار اختصاص دارد.
چشمههای خروشان تو را میشناسند موجهای پریشان تو را میشناسند
پرسش تشنگی را توآبی، جوابی ریگهای بیابان تورا میشناسند .......... قیصر امینپور