پدیدآور: محمد محمدی ری شهری، با همکاری پژوهشکده تفسیر اهل بیت علیهم السلام
مشخصات نشر: مشهد: بنیاد پژوهش های اسلامی، 1399
مشخصات ظاهری: ج
رده بندی دیویی: ج.3 پ 354 م 297/1726
معرفی کتاب:
کتاب «پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام» آغاز حرکتی برای تحکیم مرجعیت علمی اهل بیت در تفسیر و تبیین قرآن است. در این کتاب تلاش شده همه روایات چه آن دسته که ارتباطشان آشکار و چه آنها که ناآشکار است، جستجو و گردآوری شوند. هم چنین از همه دانش ها و منابع در دسترس از قبیل لغت، ادب، تاریخ و برخی دانشهای بشری در حد توان کمک گرفته شده است.
روش جمع آوری این تفسیر بر مبنای فعالیتهای گروهی و جمعی تدوین شده که در نوع خود کمنظیر است، استفاده از حافظان قرآن و کارشناسان مسلّط بر احادیث و نیز رایانه و نرم افزارهای متعدد، از دیگر امتیازهای این تفسیر است.
در مقدمه جلد سوم کتاب «پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام» چنین می خوانیم:
سوره بقره، دومین سوره قرآن است که به تدریج و در زمان های پراکنده نازل شده است. علت نام گذاری این سوره، به خاطر آوردن داستان «گاو بنی اسرائیل» در آیات 67 تا 73 این سوره است. برخی نیز سوره بقره را به خاطر اشتمالش بر والاترین آیه قرآن (آیة الکرسی)، «سورة الکرسی» نامیده اند. در روایات، هفت سوره قرآن به عنوان سوره های طولانی نامیده شده اند که سوره بقره، طولانی ترین آنهاست. در روایات، برای قرائت سوره بقره، خواص و آثار فراوانی نقل شده است، مانند: دور شدن شیطان، نزول فرشتگان، نورانی شدن خانه، اجر فراوان، ناکام و محروم نشدن انسان، ایمنی از بدی و فراموش نکردن قرآن، بهره مندی از درود و رحمت الهی و تاج بهشتی و سایه بان رحمت الهی در قیامت.
کتاب « پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام: جلد سوم سوره بقره» به تفسیر سوره بقره از آیات یک تا هفت آن پرداخته است. در ابتدای این کتاب، به معرفی این سوره، مکان نزول، ترتیب نزول، شمار آیات سوره بقره و فضیلت های این سوره پرداخته است.
تفسیر ترتیبی حاضر حاضر کوشیده است شیوه ای جامع را در بهره گیری از همه منابع معرفتی در دسترس، پیش گیرد، هر چند سهم اصلی، از آن روایات شریف معصومان علیهم السلام است.
مجلدات یک تا سوم کتاب «پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام» در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی موجود می باشد.