برپایی جشن های غدیر در سیره ائمه اطهار علیهم السلام
۱۴۰۳-۰۴-۰۶

در عید ولایت باید آثار سرور در سراسر جامعة غدیری مشهود باشد. مردم را دعوت کنیم جشن بگیریم، لباس نو بپوشیم، هدیه بدهیم. ائمه علیهم السلام با آنکه در زمان های سخت تقیه بوده اند ولی شخصا جشن غدیر را برگزار کرده اند و هدایایی برای این عید بزرگ تدارک دیده اند و تبلیغ عملی غدیر را این گونه رواج داده اند. درباره برپایی جشن های غدیر در سیره ائمه اطهار علیهم السلام به  چند مورد در این باره اشاره می کنیم:

 1- دستور جشن عمومی غدیر

«جشن» به معنای عید گرفتنِ دسته جمعی بیدار کنندة اذهان خفته یا پر مشغله ای است که فقط با این راه می توان فرصتی از فکر آنان را به غدیر اختصاص داد.

این تبلیغ عملی باید از نظر محتوایی و تزیینات تداعی کنندة پیام غدیر باشد،همان گونه که در زمان ها و مکان های مختلف باید مراعات ظرافت های تبلیغی هر قوم و ملت و اهل هر زبانی را در نظر گرفت.

ائمه معصومین علیهم السلام در حد امکان طبق مرسوم زمان خود جشن غدیر را بر پا ساخته اند. گاهی در موضع قدرت مانند امیرالمؤمنین علیه السلام و گاهی در خفاء تقیه مانند امام رضا (ع) که به هر دو صورت تبلیغ عملی غدیر در قالب جشن را به ما آموخته اند.

امیر المؤمومنین (ع) در ابن بارة فرمود:«در این روز کنار یکدیگر جمع شوید تا خداوند امور شما را جمع و درست نماید.»

امیر المؤمنین (ع) روز غدیری را که با جمعه مقارن شده بود جشن گرفت و در خطبه ای به همین مناسبت، مطالب مفصلی در بارة غدیر و عید گرفتن آن فرمود. پس از نماز، حضرت به اتفاق اصحابشان به منزل امام مجتبی (ع) که جشنی درآن بر پا کرده بود رفتند و پذیرایی مفصلی انجام شد.

 امام رضا(ع)در روز غدیری روزه گرفت و برای افطار عده ای را دعوت کرد، و برای آنان سخنان مفصلی در بارة غدیر فرمود، و به منازل آنان هدایایی فرستاد.

2. امر به پوشیدن لباس نو در غدیر

لباس نو و آراستن ظاهر از شیوه هایی است که همة مردم جهان در اعیاد برای نشان دادن شادی بکار می برند ما هم این روش بین المللی را پذیرفته ایم و در عید غدیر دستور پوشیدن البسة نو و زینت کردن مرد و زن با حفظ حدود شرعی را از ائمه معصومین دریافت کرده ایم، چرا که این کار تبلیغ عملی غدیر به صورت صامت است.

 امام رضا (ع) در این باره فرمودند:

« این روز، روز زینت کردن است هر کس خود را برای روز غدیر زینت کند خداوند گناهان او را می آمرزد و ملائکه ای به سوی او می فرستد که برای او حسنات بنویسند و تا سال آینده درجات او بالا ببرند»

همچنین آن حضرت در روز عید غدیری به منازل عده ای از خواص اصحابشان البسة نو حتی انگشتر و کفش فرستادند و احوال ظاهری آنان و اطرافیان خود را تغییر دادند و به جای لباس های عادی روزانه لباس های مناسب عید پوشیدند.  

3- دستور هدیه دادن در غدیر

هدایا خاطره ساز و به یاد ماندنی هستند، به خصوص برای کودکان و نوجوانان و برای محیط های خانوادگی، هدیه به معنای تشکری است به درگاه منعم غدیر. با هدیه خود که نام غدیر را بر آن نوشته ایم تبلیغ عملی غدیر را به دستور امامان (ع) به انجام رسانده ایم.

امیر المؤمنین(ع) می فرماید:

«در این روز نعمت های خداوند را به یکدیگر هدیه دهید همان طور که خداوند بر شما منّت نهاده است.»

4- دستور توسعه بر خانواده و برادران در غدیر

  اگر قرار است وسیله ای برای زندگی بخریم چه زیباست که این کار را برای ایام غدیر نگه داریم و آن را به نام غدیر وارد خانه کنیم. اگر به برادر نیازمندی قرارکمک داریم در عید غدیر انجام دهیم. اینها دستور صاحب غدیر است که از هر فرصتی برای تبلیغ عملی غدیر استفاده کنیم، اگر چه نوسازی ابزار و وسایل زندگی باشد.

امیرالمؤمنین (ع) در روز غدیری فرمود:

« وقتی از این اجتماعتان برگشتید بر عیال خود توسعه دهید و با برادران خود نیکی کنید ... به یکدیگر نیکی کنید تا خداوند الفت و انس شما را برقرار فرماید.»

 همچنین فرمودند: «احسان در این روز موجب رشد مال و زیاد شدن آن می گردد.»

امام رضا(ع) نیز فرمودند:  « هر کس در این روز بر عیالش و بر خودش وسعت دهد خداوند مالش را زیاد می کند.»

5- دستور تبریک رسمی در غدیر خم

اولین رسمیّت عرض تبریک به مناسبت غدیر را از یک سو شخص پیامبر(ص) و از سوی دیگر مخاطبان غدیر از همان کنار برکه پایه گذاری کردند.آن حضرت رسما دستور تبریک گفتن را داد که چنین دستوری در تمام عمر پیامبر(ص) در هیچ اتفاق مسرور کننده ای رخ نداده و برای اولین و آخرین بار به مناسبت غدیر از سوی حضرت دستور داده شده است. پس از خطبة ی غدیر مردم به پیامبر و هم به امیر المؤمنین علیه السلام تبریک و تهنیّت گفتند. پیامبر هم می فرمود: « الحمدلله الذی فضّلنا علی جمیع العالمین» سپاس خدایی که ما را بر همة اهل عالم فضیلت داد.

مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
کتاب تبلیغ غدیر در سیره معصومین/محمدباقر انصاری
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید