پدیدآور: محمدباقر انصاری
مشخصات نشر: قم: دلیل ما، 1387
مشخصات ظاهری: 3 ج
شماره دیویی: غ 885 الف 297/452
معرفی کتاب:
«غدیر در قرآن، قرآن در غدیر»، کتابی است سه جلدی به زبان فارسی با موضوع کلام اسلامی و تفسیر قرآن. هدف این کتاب «شناخت قرآن با غدیر و غدیر با قرآن» است، از آن جهت که جاذبهاى دوسویه بین قرآن و غدیر ایجاد کرده و با ارائه آن، فرهنگِ قرآنىِ ما با دریچههاى تازهاى روبهرو خواهد شد؛ همان گونه که فرهنگ غدیرمان فصلهاى نوینى از معارف قرآنى را به روى خود باز خواهد کرد
کتاب « غدیر در قرآن، قرآن در غدیر» سه جلد دارد؛ جلد اول، حاوی پیشگفتار و محتوای مطالب در دو بخش اصلی است و دو جلد دیگر نیز دربردارنده محتوای مطالب در بخشهای متعدد هستند.
نویسنده درباره اینکه این متن، حاوی چه مطالبی است مینویسد: «این در متن اعتقاد ماست که قرآن ختم رسالت بود و در غدیر معرفى شد و غدیر ختم ولایت بود که در قرآن معرفى گردید. ما معتقدیم که قرآن، قانوننامه ابدى اسلام بود که غدیر ضامن ابدیت آن شد و غدیر معرّف ابدى مجریان قانون الهى بود که با قرآن ضمانت شد.»
بخش اول به آیات نازل شده در سراسر واقعه غدیر از مدینه تا مدینه اختصاص دارد که اقدامات پیامبر (ص) را از یک سو ، و اقدامات منافقین را از سوی دیگر در بر می گیرد. بخش دوم کتاب موارد تفسیر قرآن در غدیر است که گاهی یک مفهوم به صورت کلی در سراسر قرآن، یا یک سوره کامل، یا یک آیه ، ویا اقتباس و استشهاد از یک آیه به صراحت تفسیر شده است. در بخش سوم (آغاز مجلد سوم ) مراحل حضور قرآن در واقعه غدیر به صورت نزول ، تفسیر ، استشهاد و یا اقتباس بیان شده است. بخش چهارم شامل فرمایشات رسول خدا (ص) در ایام غدیر در باره قرآن و عظمت آن، و وظایف پیروان رسول خدا (ص) در قبال آن است . بخش پنجم جمع بندی تحلیلی در ارتباط با نزول ، تفسیر ، دعا ، زیارات ، اجتماعات در باره یک آیهاست که نتایج خاصی را در ارتباط با یکدیگر بیان می نماید . یعنی استناد های مختلف از آیات قرآن در ارتباط با غدیر و یا به عکس .در بخش ششم اتمام حجت های قرآنی غدیر در تاریخچه1400 ساله بیان شده است بدین صورت که استدلال ها ، استناد ها ، استفاده از ابعاد مختلف آیات قرآن در دعا ها و و زیارات و یا شعر ها و نثرها ، و همچنین کتابهای مستقل که پیوند غدیر و قرآن را مستحکم تر میکند به صورت یکجا تدوین شده و تقدیم علاقه مندان گشته است. از نکات بسیار مهم و قابل توجه در کتاب حاضر این است که آیات قرآنی احادیث و روایات با توجه به یکدیگر تحلیل شده اند و هیچ یک به تنهایی مورد تحلیل قرار نگرفته است . مباحث اعتقادی ، تاریخی ، تحلیلی ، نتایج به دست آمده و ... همه و همه متکی به حدیث ثقلین بوده و برگرفته از تطابق قرآن و حدیث است.