در بخشی از کتاب حسینبن علی علیهالسلام امام شهدا نوشته دکتر مرضیه محمدزاده چنین می خوانیم:
ارزش واقعی انسانها به علم و کمالات و فضائل و صفات اخلاقی است بر این اساس مجاهده با نفس را جهاد اکبر و حُسن خُلق را نشانه کمال معرفی فرمودهاند. اهل بیت پیامبر همچون رسولالله صلیالله علیه و آله در اخلاق و علم و عمل نمونه بودند. امام حسین علیهالسلام نیز در میان مسلمانان و حتی در عالم بشریت دارای فضایل و ویژگیهای منحصر به فردی بودند. یاد امام حسین علیهالسلام و ذکر حالات او فقط یاد و ذکر یک مرد بزرگ نیست بلکه یاد و تذکار انسانیت جاویدان است. امام حسین علیهالسلام در ایمان به هدف و مقصد قیام خود مانند جدش بود او هدف خود را حق و امویان را باطل میدانست و تنها راه منحصر به فرد مبارزه با نقشههای خائنانه بنی امیه را قیام علیه آنان و خودداری از بیعت و تسلیم دانست.مطالعه تاریخ جانسوز کربلا نشان میدهد که در همة جای آن ایمان استوار حسین علیهالسلام و و فرزندان و اصحاب و خاندان و خواهران و دخترانش به چشم میخورد. از دید این بزرگواران حادثة کربلا، صرفاً به وسیلة عمق فجایع و مصایب آن متمایز نمیگردد، بلکه این حادثه در عین زشتیهایی که برای تاریخ دارد آنجا که شکوه و عظمت انسان و اوج تحمل و صبر او را در برابر کوه مشکلات نشان میدهد، زیباست. امام حسین علیهالسلام فانی محض در اراده و رضای خداوند است. امام علیهالسلام توفیق خود را از خدا میداند و بر خداوند توکل میکند و حرکت و جهت و بازگشت خود را به سوی او میداند و در مقام صبر و شکیبایی، امتحانی داد که دوست و دشمن بلکه فرشتگان آسمان نیز از آن تعجب کردند.حسین علیهالسلام کسی است که در میدان نبرد همچنان با پایداری و استقامت به مبارزه پرداخت و در نبردی عظیم با ظلم و کفر و تحمل رنج و ناراحتی بسیار، دشمن را زبون ساخت و سرانجام خود نیز به شهادت رسید.
داستان حسینی عشق آزادگان را به فداکاری درراه خدا برمیانگیزد و استقبال مرگ را بهترین آرزوها به شمار میآورد چندان که برای شتاب به قربانگاه بر یکدیگر پیشی میجویند. (1)
آیاتی در شأن اهل بیت علیهالسلام از جمله امام حسین علیهالسلام نازل شده از جمله آیات تطهیر، مباهله، مودّت، شجرة طیبه، اولیالامر، ذبح عظیم، آیات سورة دهر و فجر، آیة من قُتل مظلوماً که در تفسیر آیة مَن قُتل مظلوماً فقد جعلنا لولیه سلطاناً ، امام صادق علیهالسلام فرمود: او حسین است که مظلومانه کشته شد و ما اولیای او هستیم و قائم ما هنگام ظهور به خونخواهی حضرت علیهالسلام قیام خواهد کرد.
1) علامه طنطاوی –دانشمند و فیلسوف مصری