پدیدآور: محمدتقی جعفری
مشخصات نشر: تهران، ارمغان طوبی،1401
مشخصات ظاهری: 425ص.
شماره راهنمای دیویی: ز 466ج 487 /297
معرفی کتاب:
کتاب « زیبایی و هنر از دیدگاه اسلام» نخستین اثر فلسفۀ کلاسیک در زمینۀ زیبایی و چیستی هنر محسوب میشود
چیستی هنر، موضوعی نیست که بحث نشده باشد، ولی چیستی هنر از دیدگاه مکتب و نگاه آرمان سالار، مباحث کلانی را می طلبید که استاد جعفری به عنوان پیشگام این بحث ، کتاب زیبایی و هنر از دیدگاه اسلام را به قلم آورده است.
تأمل در نمودهای برونی و ذهنی ِ هنر و ارائۀ یک تعریف فلسفی و مکتبی از مقولۀ زیبایی - خصوصاً در هویت ملموس و عینی ِ آن - تشکیل دهندۀ بخشی از این کتاب می باشد. گر چه برخی هنرمندان فارغ از نگاه دینی و مذهبی خود، بر اساس واقعیت های محیط و جامعه آثار خود را خلق می کنند، ولی اندیشمندانی همچون علامه جعفری با نگاه فلسفی و جهان بینی اسلامی تلاش کرده اند تا ذات هنر را واکاوی و فلسفه هنر را تبیین کرده و زیبایی هنر را در کنار فلسفه هنر معنا کنند.
در دهۀ 1350 خورشیدی، کمتر کسی بود که در مقولۀ «زیبایی و چیستی هنر» تحقیق و تفحص کند، اما استاد جعفری به عنوان یکی از پیشگامان این بحث، رسالت بخشی از فعالیتهای خود را در این دید که حقیقت زیبایی و هنر را از دیدگاه اسلام مورد تحقیق و بررسی قرار دهد. به تعبیر ایشان: «زیبایی در همۀ انواع خود از دیدگاه اسلام، محبوب و مطلوب است، ولی این پدیدۀ محبوب و مطلوب نباید حقایق و واقعیات متن حیات معقول را مختل کند، زیرا حیات معقول نباید قربانی پدیدۀ لذت محض ناشی از برقرار کردن رابطه با زیباییها باشد. علاوه بر آن، اصل تصعید در زیبایابی که در اسلام مطرح است، عبارت از: تقویت مغز برای دریافت جمال خداوندی است. انسان با هر یک از این تصعید و اعتلاهای مغزی و روحی، گام از لذایذ محسوس و سطحی بالاتر گذاشته و موفق به دریافت لذایذ معقولتر میشود، تا آنگاه که زیبایی روح خویشتن را که دارای فروغی از جمال الهی است، درمییابد.
کتاب «زیبایی و هنر از دیدگاه اسلام» توسط انتشارات ارمغان طوبی به چاپ رسیده است.