پدیاور: سید علی حسینیزاده
مشخصات نشر: قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، 1401
مشخصات ظاهری: 403 صفحه
شماره دیویی: الف 589 ح 4837 / 297
معرفی کتاب
در مقدمه کتاب" اصول و روش های تربیت در قرآن کریم" چنین می خوانیم: هر نظام تربیتی دست کم متشکل از چهار عنصر اصلی مبانی، اهداف، اصول و روشهای تربیتی است. مبانی از داشته های متربی سخن می گویند و اهداف از نداشته ها و آنچه باید به آنها دست یافت. در این میان مربیان و دست اندرکاران تعلیم و تربیت با تمسک به اصول تربیتی و با به کارگیری روش های تربیتی می کوشند تا بر پایه مبانی به اهداف تربیت دست یابند.
از این رو اصول و روش های تربیتی از جمله مهم ترین بایدهای تربیتی است که باید به دست مربیان و دست اندرکاران امر تربیت اجرایی شوند تا اهداف تربیتی تحقق یابد، پس اصول و روشهای تربیتی نقش مهمی در تعلیم و تربیت دارند، دراین کتاب مهم ترین اصول تربیتی قرآن کریم، چون اصل محبت، تکریم و احترام، رفق و مدارا، عدالت و اعتدال و نظارت و مراقبت و نیز مهم ترین روش های تربیتی قرآن کریم، مانند تذکر، موعظه، امر و نهی، عفو گذشت، الگویی، قصه و داستان و ...بررسی شده است و از مفهوم، مبانی، شرایط، کارکردها و آسیب های آنها سخن به میان آمده است.
اصول تعلیم و تربیت دارای ویژگی هایی است که آنها را از مبانی، روش ها و اهداف جدا می سازد. این ویژگی ها عبارت اند از: 1- اصول جنبه هنجاری دارند بر خلاف مبانی که جنبه هستی شناختی دارند. 2- اصول جنبه حاکمیت دارند، 3- اصول تعلیم و تربیت از ارزش و اهمیت برخوردارند. 4- اصول از کلیت و شمول برخوردارندو دراین ویژگی گرچه با روش ها مشترک اند، ولی کلیت و شمول اصول از روش ها بیشتر است. 5- اصول تعلیم و تربیت نسبت به سایر موارد، از نوعی هدایت و جهت دهی برخوردارند. 6- اصول تعلیم و تربیت مفاهیم انتزاعی اند.