اهداف و شیوه های احتجاجات و مناظرات امام رضا علیه السلام در باب امامت
۱۴۰۳-۰۶-۱۳

/

پدیدآور: الهه هادیان رستانی

مشخصات نشر: تهران ، مکین، 1400

مشخصات ظاهری: 117ص ، نمودار

شماره دیویی الف 166 ه 957/297

معرفی کتاب:

در مقدمه کتاب" اهداف و شیوه های احتجاجات و مناظرات امام رضا علیه السلام در باب امامت" چنین می خوانیم: رسول خدا در زمان حیات خویش، تمام امکانات خود را برای تبلیغ آیین اسلام به کار گرفتند تا جایی که خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: «گویی میخواهی جان خود را از شدت اندوه ازدست دهی به خاطر اینکه آن ها ایمان نمی آورند». آن حضرت در شرایطی رحلت فرمودندکه اولاً اسلام هنوز تمام قلمرو حجاز را فرانگرفته بود و ثانیاً دشمنان گوناگونی از زوایای مختلف، آیین نوپای اسلام را تهدید می کردند. علاوه بر این حضور بیست و سه سالة پیامبر در جهت تبلیغ و ترویج آیین اسلام که مهم ترین آن در دوران حضور ده سالة ایشان در مدینه صورت گرفت، جهت تربیت انسان هایی که به تازگی از جاهلیت فکری و عملی به در آمده بودند کافی نبود؛ تعیین جانشین پس از رسول خدا توسط آن حضرت نشان گر نیاز آنان و جامعه آن روز به ادامه روند تبلیغ و آگاهی رسانی در جامعه نوپای اسلامی آن دوران است.

علاوه بر این عقل انسان می گوید: خدایی که جهان و انسان را آفریده و حکیم علی الاطلاق است انسان را هرگز رها نمی کند و سفیرانی از سوی خداوند مردم را به مصالحشان، راهنمایی می کنند. گفتنی است ابعاد امامت و پیشوایی در متون دینی به اشکال مختلف انعکاس یافته است: قرآن و روایات،  زیارت ها،  توصیه ها و خطبه ها،  منابع و کتاب های اعتقادی. در این خصوص از جمله روایات که بیانگر جایگاه امامت است، روایاتی است که از امام رضا (ع) رسیده است. به گونه ای بخش عمده ای از گفتار و سیره آن حضرت به شکل مستقیم یا غیر مستقیم به شرح و تبیین مسئله امامت اختصاص داشته و به ویژه در میان مناظرات آن حضرت مباحث کلامی فراوانی در این زمینه که غالب آن ها مبتنی بر آیات قرآن کریم است مشاهده می شود.

استناد و اشتهاد به قرآن، هم سخن امام را مستدل و محکم می کند و هم روش بهره گیری از قرآن را به دیگران می آموزاندکه چگونه با بهره از آیات قرآن کریم  به پرسش های خود و دیگران پاسخ گویند.

کتاب اهداف و شیوه های احتجاجات و مناظرات امام رضا علیه السلام در باب امامت در سه فصل ارائه شده است.

در فصل نخست به تبیین روایات امام رضا(ع)در موضوع امامت و استمرار آن پرداخته شده است. این روایات برگرفته از مبادی استوار و مبانی محکمی چون جامعیت و برخورداری از کتاب الهی است.

در فصل دوم به چگونگی نمود روش های گفتمان قرآنی در آداب احتجاجات و مناظرات امام رضا(ع) و تفاوت آن با فنون استدلال علم منطق پرداخته شده است.

در فصل سوم مناظرات تاریخی امام رضا(ع) ومأمون با علمای عامه در موضوع امامت تبیین شده است.

کتاب اهداف و شیوه های احتجاجات و مناظرات امام رضا علیه السلام در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی موجود می باشد.

مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
مقدمه کتاب
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید