دعوت به خیر براساس الگوی کلام طیب
پدید آورنده: احمد رضا اخوت
مشخصات نشر:تهران: انتشارات قرآن و اهل بیت نبوت(ع)،1402
مشخصات ظاهری: 176ص
رده بندی دیویی: د321الف297/632
کتاب دعوت به خیر براساس الگوی کلام طیب تلاشی برای برانگیختن تفکر همراه با انجام عمل خیر در کودکان و نوجوانان است. کلام طیب پایه و اساس پرورش توانمندیهای انسان در همهٔ دورههای زندگی اوست که باید از آغاز کودکی توسط پدر و مادر و در محیط خانواده، به او آموخته شود و به تدریج بتواند در دورهٔ دوم که مصادف با ورود او به محیطهای آموزشی است، به کار گیرد و دیگران را مورد خطاب کلام طیب قرار دهد. این رخداد مبارک هم زمان با شکوفایی «توان تفکر»، «عبودیت» و «خیرگزینی» کودک در این دوره است. در این صورت پدر، مادر و مربیان میتوانند با شکوفایی توان «کلام طیب» در کودک سرعت خیرگزینی او را با دعوت به خیر سرعت بخشند.
تفکر کودک در اثر ایجاد نیازهای درست و برانگیختن برای برآوردهشدن آن و ایجاد روحیهٔ تواضع و خشیت فعال میشود و باید به سمت انتخاب بهترین سوق پیدا کند. در این راستا کلام طیب نه تنها در ایجاد گفتوگوهای سازنده بلکه در فعالسازی قوهٔ تفکر برای خیرگزینی مؤثر است. در این راستا کلام نباید صرفا کودک را به حرفزدن و بهنوعی ادعاکردن سوق دهد بلکه باید او را به تفکر و عملکردن دلالت دهد.
بدین ترتیب سه مؤلفهٔ اصلی در آموزش خیرگزینی و تقویت و ارتقای آن توسط کلام طیب، باید مورد توجه قرار بگیرد:
۱. قالب کلام که باید هوشمندانه و فعالسازنده ساختار فکر و عمل باشد.
۲. محتوای کلام که باید طیب باشد.
۳. جهت کلام که به سمت تشخیص خیر از شر و گزینش آن باشد.
انجام کار خیر که تشخیص آن با کمک عقل و شرع اتفاق میافتد میتواند غایت همهٔ برنامههای کودک باشد. به نظر میرسد آنچه کودک به عنوان آموزش دانش فرا میگیرد نیز باید به همین منظور باشد.
در این صورت کودک با آموختن دانش با رویکرد دستیابی به خیر از همان ابتدای آموزش مستقیم خود به زندگی جهتدار رو میآورد. در فصلهای کتاب سعی شده بر مبنای کلام طیب ساختار خیر تبیین شود و بر اساس حقایق مربوط به کلام، کودک را با ترغیبی شایسته برای خیر و عمل شایسته آماده کند.
این کتاب از دوازده فصل تشکیل شده است: فصل اول: مبناها و حجت ها؛ فصل دوم: ارزیابی دوره اول زندگی کودک؛ فصل سوم: رغبت به دستیابی خیر، غایت رشد دوره دوم؛ فصل چهارم: ایجاد قصد درانجام خیر با انتقال غرض؛ فصل پنجم: ایجاد رغبت در انجام خیر با انتقال محبت؛ فصل ششم: تعیین مولفه های خیر؛ فصل هفتم: تبیین و تفضیل در فرایند تحقق خیر؛ فصل هشتم: ارجاع به هست ها و نیست ها برای گزینش خیر؛ فصل نهم: ارائه شرط های موفقیت در انجام خیر؛ فصل دهم: توجه به مهم تر ها در همه مراحل انتخاب؛ فصل یازدهم: سرعت بخشی در انجام خیر؛ فصل دوازدهم: بازداشتن از موانع عمل خیر و سرعت درآن؛ خاتمه : دعای انسان خیر گزین.