مشاوره در قرآن و نهج البلاغه
پدیدآورنده: لعیا هاشمی اقدم، بخشعلی قنبری
مشخصات نشر: تهران: نو شناخت،1402
مشخصات ظاهری: 208ص
رده بندی دیویی: م256ه297/483
کتاب مشاوره در قرآن و نهج البلاغه در آن اینکه مشاوره چه ماهیتی دارد موضوع اصلی این کتاب است که سعی شده با استناد به قرآن کریم و نهج البلاغه مورد بحث و بررسی قرار گیرد. باید اذعان کنیم که درباره مشاوره در قرآن کریم و نهج البلاغه اثر منسجمی کار نشده است. هدف این نوشتار بیان جایگاه مشورت و راهنمایی در زندگی اجتماعی با استناد به نهج البلاغه است. این نوشتار به ارزش و جایگاه مشورت در جهان بینی امام علی(ع) ، شیوه های مشورت کردن و مواد آموزشی و هدف مشاوره و راهنمایی از دیدگاه امام علی(ع) پرداخته است.
این کتاب دارای دو فصل و یک مقدمه است که فصل اول به مشاوره در قرآن کریم و فصل دوم به مشاوره در نهج البلاغه پرداخته است.
مشورت با خدا
یافتن راه /راههای مشورت با خدا از اهمیت بیشتزی برخوردار است. در این راه باید توجه کنیم که راهی که انتخاب می کنیم باید برای دیگران قابل سنجش باشد؛ یعنی اینکه مردم بتوانند مطمئن بشوند که راه ما و دستاورد ما از مشورت با خدا قابل قبول است. در بسیاری از روایت های برجامانده از بزرگان و پیشوایان دین درباره مشورت، بر این نکته تاکید شده است که پیش از مشورت با مردم، با خدا مشورت کنید. امام صادق(ع) در حدیثی، تعبیر مشورت با خدا را چنین شرح می دهد: « یعنی اینکه درآغاز از خداوند طلب خیر کنید. سپس در مساله با دیگران به مشورت بپردازید. هرگاه با یاد خدا آغاز کنید، خداوند نیز خیر را بر زبان هر کدام از بندگانش که دوست بدارد، جاری می سازد». پس یاری خواستن از خداوند هنگام مشورت با دیگران، اثر بخشی نیک می افزاید. استخاره و همراه با شرایطش شاید به عنوان یکی از راه های مشورت با خدا به شمار آید.
مشورت با خدا در قرآن به دو صورت است: صورت اول استخاره است که روش و شرایط خاصی دارد البته این مشورت به معنای استخراج دقیق سخن خدا نیست بلکه رهاشدن از دو دلی و جلوگیری از توقف در انجام امور است. روش دیگر مراجعه مستقیم به قرآن کریم است به گونه ای از مطالعه قرآن بتوانیم به یک تصمیم برسیم و یا تصمیمی را تقویت کنیم.