
مولف: مهدی گلشنی
مشخصات نشر: تهران: کانون اندیشه جوان، 1402
تعداد صفحات: 128 صفحه
شماره دیوئی: چ 593 گ 211/5
معرفی کتاب
کتاب «خداباوری و دانشمندان معاصر غربی: چالش ها و تبیین ها»، نوشته مهدی گلشنی است که توسط انتشارات کانون اندیشه جوان در سال 1402 منتشر شده است. این کتاب، تأکید بر این مطلب دارد که در خود غرب نیز برخی فیلسوفان و عالمان خداباور برجسته وجود داشته که همیشه با خرافات و شبهات و بدآموزی ها به مقابله پرداخته و سست بنیان بودن آنها را نشان داده اند.
این کتاب از سه فصل، به شرح زیر تشکیل شده است:
فصل اول: خداباوری از منظر دانشمندان معاصر غربی
فصل دوم: علم جدید و بعضی چالش ها در برابر ادیان توحیدی
فصل سوم: اسلوب جدید برهان نظم .
در فصل اول به نظرات مختلف درباره رابطه علم و دین در جهان غرب و نگرش عالمان معاصر غربی به خداباوری پرداخته شده است. این فصل قبلاً به نحو خلاصهتر در کتاب فیزیکدانان غربی و مسئله خداباوری، آمده و در اینجا توسعه داده شده است.
در فصل دوم، شبهات گفته شده از طرف ملحدان و عالمان دینستیز مطرح شده و عمدتاًپاسخ های داده شده به آنها در غرب مطرح شده است. بخشی از این فصل قبلاً به نحو مختصرتر در مقاله «استاد مطهری و نقش بنیادی فلسفه در ربط علم به دین» چاپ شده بود و اکنون بسط داده شده و موضوعات جدیدی در آن مطرح شده است.
در فصل سوم، اسلوب جدید برهان نظم بر وجود خداوند را که در چند دهه اخیر مطرح شده، آمده است و شبهات مخالفان ادیان الهی در خصوص این استدلال و راههای گریز آنها از آن را مطرح و پاسخ عالمان و فیلسوفان خداباور غربی به این شبهات آورده شده است.
گزیده ای از کتاب
…اینشتین میگفت: ما در وضعیت یک طفل خردسال هستیم که وارد یک کتابخانه بزرگ میشود که تمامی دیوارهای آن از زمین تا سقف با کتابهایی که به زبانهای مختلف نوشته شدهاند، پوشیده است.
کودک میداند که باید کسانی آن کتابها را نوشته باشند، اما نمیداند که چه کسانی یا چگونه آنها را نوشتهاند، و نیز زبانهایی را که در نوشتن آن کتابها به کار رفتهاند نمیفهمد. کودک یک طرح مشخص در ترتیب کتابها میبیند، یک نظم اسرار آمیز، که آن را درک نمیکند، ولی به طور مبهم حدس میزند. این به نظر من وضعیت عقل انسانی نسبت به خدا است.