پدیدآور: حامد پور رستمی
مشخصات نشر: تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانیدانشگاهها( سمت) ، 1399
مشخصات ظاهری: 239ص.
شماره راهنمای دیویی: م656پ53/297
معرفی کتاب:
کتاب « منابع دین در تفکر شیعه» از چهار فصل با عناوین؛ کلیات، قرآن کریم، سنت و حدیث، عقل تشکیل شده است. در مقدمه این کتاب آمده است: «بیتردید شاکله هر آیین و مکتبی، وامدار منابع و چشمههایی است که آن را بارور میکنند. غنای مبانی و تعالی ارکان هر مکتب به نوع منابع آن برمیگردد. اگر مکتبی از بهترین آموزهها از حیث بینشی، ارزشی و روشی برخوردار است، این مهم را باید در آبشخورهای معرفتی دانست که نقش مغذی حیاتی را برای ارکان ایفا میکنند. دین اسلام و بهویژه مذهب شیعه از این قاعده مستثنا نیست و با منابع سترگ و محکم خود، نظام معرفتی استوار، منطقی و متعالی را رقم زده است. منابع حجیتبخش از منظر شیعه، رهاورد انبیا و عقل است که در درون خود شامل قرآن کریم، سنت شریفه، اجماع برخاسته از آن و عقل میشود که در این اثر به طور تفصیلی به آنها پرداخته شده است.
كتاب حاضر مناسب برای دانشجويان رشته شیعهشناسی در مقطع کارشناسی ارشد به عنوان منبع درس «منابع تفکر شیعی» به ارزش است و برای رشتههای دیگر که به گونهای با شناخت منابع دین سروکار دارند نیز قابل استفاده است.
در بخشی از کتاب نوشته شده است: اندیشههای انسان مهمترین مؤلفه در حیات معنوی اوست. انسان بر پایه بینشهایش ارزشها و منشها را سامان میدهد و جهتگیریهای زندگی خویش را ترسیم میکند. در اهمیت مجموعه معارف و بینشهای بشری تردیدی نیست و دین نیز میآید تا نابترین و متعالیترین معارف را در اختیار بشر نهد. اما باید در نظر داشت که این معارف دینی، بر ستونهای مبانی استوار هستند که نقش شکلدهی معارف را دارند. نکته حائز اهمیت آنکه ستونهای مبانی دین نیز بر ستونهای دیگری تکیه دارند که نام آن ستونهای مستحکم، منابع است که حتی قوام و قیام مبانی اسلامی بدان است. به دیگر بیان، معارف، برخاسته از مبانی و مبانی خود بر اساس منابع دین و آبشخورهای شناختی اسلام شکل میگیرند. از این زاویه، میتوان به جایگاه و نقش راهبردی منابع دین در منظومه معرفتی و رفتاری انسان پی برد.
کتاب « منابع دین در تفکر شیعه» توسط انتشارات سمت به چاپ رسیده است.