پدیدآور: جعفر اسلامی فر
مشخصات نشر:مشهد: بنیاد پژوهشهای اسلامی، 1400
مشخصات ظاهری: 292ص
رده بندی دیویی: 1400ف528الف297/77
معرفی کتاب:
درکتاب فضیلت و آداب دعا با بررسی نسخه بدلها برآنیم تا بدانیم اختلافات و تفاوت عبارات، در معانی و محتوای دعاها تغییر ایجاد نکرده و اضافات حاصله نیز اضافه کردن به دعا نبوده، بلکه اکثرامواردی است که دردعا به خواستن حوایج امر شده و علمای بزرگوار با هدف کمک به مومنان و تسهیل در قرائت صحیح دعا، مضامین عالی و بلندی را با عبارات عربی بیان کردهاند.
تحقیق بر روی کتب خطی و کشف این مسائل برای پاسخ به این سئوالات و پاک کردن اذهان عموم از شبهات و تلاش برای ایجاد وحدت رویه در مجالس و محافل از جمله اهداف این پژوهش است که تا حد زیادی به آن دست یافتیم.
دعا مایه تقرب الی الله برای بندگان و سبب آرامش روحی انسان در مواجهه با مشکلات و سختی هاست.
اما قرائت دعا چگونه باید باشد؟ چه چیزهایی در زمان قرائت و تشکیل جلسات و چه نوع گفتاری در هنگام مناجات و راز و نیاز با پروردگار لازم و زیباتر است؟ چه لحنی در دعا به کار برده شود کدام یک از این نسخه ها صحیح است؟ آیا برای خواندن دعای صحیح باید تمام نسخه بدل ها را خواند و تکرار کرد؟ معنای هر یک از این وجوه مختلف چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در این پژوهش بر آنیم که فصولی را به آداب و شیوه های صحیح قرائت دعا اختصاص دهیم و در این میان، به سوالات یادشده و شبهاتی در خصوص دعا و توسل پرداخته، پاسخی قرآنی با توجه به اعتقادات و مدارک فریقین ارائه می دهیم.
این اثر دارای هفت فصل است که بعد از مقدمه در فصل اول: فضیلت و ارزش دعا در قرآن و کلام امیرالمومنین(ع) و اولیای خدا و از نگاه وهابیت پرداخته . فصل دوم: استجابت دعا تفاوت بین استجابت و اجابت و شرایط اجابت دعا، علل تاخیر در اجابت دعا و فصل سوم: آداب فردی قرائت دعا آداب و ویژگیهای معنوی دعاخوان و مداح و ویژگیهای ظاهری دعاخوان و مداح آمده و در فصل چهارم: آداب قرائت دعا در جلسات؛ فصل پنجم: ویژگیها و کیفیت ظاهری دعا؛ فصل ششم: بررسی نسخه بدل و علل تفاوت کلمات ادعیه؛ فصل هفتم: توضیح چند اصطلاح درباره دعا و زیارت و در پایان کتابنامه کتب خطی آورده شده است.
در این پژوهش، در هر بخشی از این فصول به مناسبتِ موضوعِ مربوطه، به شبهات نیز پاسخ داده شده است.