پدیدآور: حسن یوسف زاده
مشخصات نشر:تهران: سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی،1402
مشخصات ظاهری:360ص
رده بندی دیویی: م84ی297/72
کتاب مبانی قرآنی سبک زندگی درصدد دستیابی به پرسشهایی دراین باره از منظر قرآن کریم است. تمرکز بر قرآن کریم در بررسی گزارههای مبناشناختی و اشاره به برخی امتدادهای آن در ساحتهای چهارگانه ارتباطات انسان با خدا، خود، خلق و خلقت از ویژگیهای اساسی اثر پیشرو به شمار میرود. با این حال نویسندگان تلاش کردهاند به فراخور بحث و در لابلای مباحث، بنیادهای نظری سبک زندگی غربی را به چالش کشیده و دلایل ناتوانی آن در مدیریت زندگی بشر، حتی بشر غربی، را گوشزد کنند.
ورود سبک زندگی به عنوان مفهومی نوپدید به ادبیات کشورهای اسلامی، دلالتها و پیامدهایی به همراه دارد که نمیتوان به سادگی چشم بر آنها بست. چون خاستگاه «سبک زندگی»، به معنای امروزی آن، مغرب زمین است که از نظر مبانی و نگرشهای بینشی زیر ساختی تمایزات آشکاری با جوامع اسلامی دارد. برخلاف مبانی سبک زندگی غربی که بر محور اومانیسم میچرخد، سبک زندگی اسلامی قرآن بنیاد و توحید محور است. هدف پژوهش حاضر که از جمله اولین آثار جامع نگر در نگاه به مبانی سبک زندگی است، ناتوانی از شناخت دقیق جهان و انسان و رابطه آنها و سامان سبک زندگی غربی بر محور طبیعت و نه فطرت؛ مهم ترین نقطه ضعف اندیشه و سبک زندگی غربی و در مقابل؛ فطرت مبنا بودن از مهمترین نقاط قوت سبک زندگی اسلامی است.
این اثر در چهار بخش و دو خاتمه سامان یافته که بخش اول به کلیات و مبادی تحقیق اختصاص دارد که در قالب چهار فصل به مفهوم شناسی سبک زندگی و مفاهیم مشابه در ادبیات موجود، بسامدی واژگان سبک زندگی در قرآن کریم، منطبق بر اکتشاف سبک زندگی از قرآن کریم و نیز تصویری کلی از سطوح و عرصه های نظام مبانی می پردازد. در بخش دوم در شش فصل مبانی عام و پایه ای سبک زندگی بررسیشده که به طور کلی مبانی هستی شناختی، معرفت شناختی، انسان شناختی، جامعه شناختی و فرهنگ شناختی را شامل می شود. امتداد مبانی عام پایه ای و دلالت های آن در سبک زندگی اسلامی در بخش سوم مورد توجه بوده است که اصول حاکم بر ارتباط انسان با خود، خالق، خلق و خلقت را مطمح نظر قرار می دهد و زمینه را برای ورود به عرصه های جزئی و اخص سبک زندگی، یعنی اوقات فراغت و شیوه مصرف، تمرکز می کند. در پایان نیز با اشاره به نتیجه مبانی سبک زندگی برای عصر حاضر و نقد اصول حاکم بر سبک زندگی مدرن بر اساس فصول گذشته، پژوهش حاضر خاتمه یافته است.