پدیدآور: حسین انصاریان
مشخصات نشر: قم: دارلعرفان، 1403
مشخصات ظاهری: 104ص
رده بندی دیویی: ن886الف297/353
کتاب نماز و نیاز تفسیری از گفت و گوی انسان و خدا می باشد. بی تردید در میان عبادات واعمال معنوی و ملکوتی، نماز از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است. به اندازه ای که به نماز سفارش شده به چیزی سفارش نشده است. نماز، وصیت حضرت حق، انبیا و امامان، عارفان و عاشقان، و ناصحان و حکیمان است.
نماز گفت و گویی است میان عاشق و معشوق، گفت و گویی که همواره تکرار میشود، اما تکراری نیست و تکرار آن در شبانه روز ،پیوند میان انسان و خدا را استوار میکند. نماز شرعی را آدابی است و نماز عرفانی را آدابی دیگر هم نویسنده در این اثر از اهمیت نماز می آغازد.سپس پیشنیه نماز را در میان امت ها و پیامبران پیشین به تصویر میکشد،آنگاه از منافع و موانع نماز سخن میگوید و با توجه دادن به اینکه نماز را شروطی ظاهری و باطنی است به شرح هرکدام از این شروط می پردازد.سر انجام در فصل((ترجمه نماز)) توضیح می دهد که هنگام نماز چه میگوببم و چه میکنیم.
محمدبن سنان از علل و فلسفه مسائل الهی از حضرت رضا(ع) در ضمن نامه ای می پرسد. امام هشتم در پاسخ به مسئله نماز می نویسند:
نماز اقرار به ربوبیت حضرت حق عزوجل، ونفی شریک از وجود مقدس او، وایستادن در پیشگاه عظمت آن جناب با ذلت و مسکنت و خضوع و اعتراف، و طلب آمرزش نسبت به گناهان گذشته، و صورت به خاک نهادن در هر روز برای تعظیم در برابر عظمت آن وجود مبارک، و اینکه عبد به یاد حق و جدای از تجاوزبه حقوقحقوق الهی و خاضع و خاکسار و راغب به رحمت واسعه و خواهان زیاد شدن ایمان و وسعت رزق و مداومت بر ذکر خدا در شب وروز است، و نیز عبد سید و مولا و مدبر و خالقش را فراموش نکند تا دچار طغیان نگردد، و نیز به وسیله نماز از انواع معاصی حفظ گردد و از افتادن در دریای فساد مصون بماند.
رسول خدا(ص) فرمود: هرکه نماز را ترک کند خدای تعالی او را به پانزده عقوبت مبتلا کند: شش عقوبت در دنیا و سه عقوبت نزدیک مرگ و سه عقوبت در قبر و سه عقوبت در قیامت. اما شش عقوبت در زمان حیات: 1. بی آبرو شود؛ 2- برکت از مالش برود؛ 3- عمر و ثروتش زیاد نگردد؛ 4- خیراتش قبول حق نشود؛ 5- دعایش مستحاب نگردد؛ 6- دعای شایستگان نصیب وی نشود.
اما سه بلایی که نزدیک وفات به او رسد: 1- سکرات مرگ بر او شدید شود؛ 2- گرسنه از دنیا برود؛ 3- تشنگی از او رفع نشود.
اما سه عقوبتی که در قبر به وی رسد:1- با درد و غم قرین باشد؛ 2- در تاریکی محض به سر برد؛ 3- تا قیامت در عذاب باشد.
اما سه عقوبتی که در قیامت به او رسد: 1- حساب بر وی دشوار شود؛ 2- خداوند دشمن وی گردد و به او نظر نیندازد و او را عذاب دردناک رسد؛ 3- از قبر همچون حیوان به قیامت وارد گردد و سپس با ذلت و خواری رهسپار دوزخ شود.