پدیدآور: پری کرمی
مشخصات نشر: قم: جامعه الزهرا،1401
مشخصات ظاهری:216ص
رده بندی دیویی:آ469ک297/632
کتاب آثار تربیتی فردی و اجتماعی شُکر به اهمیت و جایگاه شکر وتشکر و قدردانی در آیات و روایات، واینکه این مفهوم به عنوان یکی از روش های مسلم تربیت اسلامی و ترویج اخلاق دینی مورد توجه قرار گرفته است و علمای اخلاق همواره این مفهوم را در آثار خود مد نظر قرار داده و می دهند می پردازد.
این کتاب در پنج فصل با عناوین «کلیات»، «آثار تربیتی شکر و تشکر در بعد فردی»، «آثار تربیتی تشکر در خانواده و مولفه های مرتبط با آن»، «آثار تربیتی تشکر در بعد اجتماعی» و «موانع شکر گزاری و عوامل تربیتی موثر بر رشد آن» تدوین شده است.
سپاس گزاری به معنای اظهارکردن حق نعمت و قدردانی از خدمات دیگران، در نظام تعلیم و و تربیت اسلاکی فضیلت اخلاقی به حساب می آید و به عنوان یکی از اهداف واسطهای، زمینه وصول به هدف نهایی، یعنی قرب الی الله را فراهم نموده، حیات فردی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهد.
شکر به معنای قدردانی نعمت منعم و آثار این قدردانی در قلب؛ خضوع، خشوع محبت و خشیت است و در زبان، ثنا، مدح و حمد و در جوارح، اطاعت و به کار بردن جوارح در رضای منعم است. بهطور مسلم خداوند به شکر ما نیازی ندارد، پس ضرورت بحث از همینجاست که شکرگزاری در اصل، باز شدن درهای نعمت الهی ست و اهمیتی که دین اسلام برای آن قائل شده و درآیات و روایات از راههای گوناگون به آن پرداخته، ما را متوجه این صفت نفسانی عالی مینماید. شکر یک اصل مهم برای زندگی موجودات است. با این توصیف، این پژوهش در پی آن است تا با روش توصیفی -تحلیلی و با استفاده از منابع دینی و تکیه بر معارف علوی (ع) به تبیین شکر و آثار آن بپردازد، تا با شناخت آن گامی در جهت کمال و قرب الهی برداریم. نتایج پژوهش نشان میدهد که شکر موردتوجه و سفارش خدای متعال، وظیفهی همهی انسانهاست که در قرآن و روایات به آن توصیهشده و برکات زیادی برای شاکران بیانشده است و همچنین عواقب دردناکی برای کفران کنندگان نعمت در نظر گرفتهشده است. شاکران با شناخت خدا و یادآوری نعمتهای بیپایان او و بهکارگیری آنها درراه صحیح، در حقیقت از انبیاء پیروی کرده و صراط مستقیم را میپیمایند، که همان قرب الی الله است. برای ترویج فرهنگ شکر ابتدا باید علل و انگیزههای آن موردبررسی قرار گیرند و ابتدا باید از فرد شروع کرد، تا بهتدریج در جامعه نهادینه شود و همچنین انگیزههای ناسپاسی را ابتدا در فرد و بهتبع آن در جامعه ریشهکن کرد؛ چراکه تحول در هیچ جامعهای صورت نمیگیرد، مگر با تحول تکتک افراد آن جامعه. هدف برتر این تحقیق نشان دادن آثار مبارک شکر بر روی فرد و جامعه در دنیا و عقبی ست.