پدیدآور: فاضل صالح سامرائی
مشخصات نشر: مشهد: مرندیز، 1401
مشخصات ظاهری: 195ص
رده بندی دیویی:ج:2پ241س297/1076
معرفی کتاب
کتاب پرسش هایی پیرامون ظرافت های بیانی در قرآن کریم نویسنده شمه ای از ظرافت های بیانی و لطائف ادبی نهفته در آیات قرآن کریم را که از طریق برنامه ی « لسمات بیانیه» پاسخگو بودند، به صورت سئوال و جواب درصد نکته آورده اند و با بیان استدلالات منطقی – قرآنی به شرح و تفضیل آن پرداخته و نمونه هایی از تناسب ساختار واژگان قرآن را با مفاهیم و معانی آنها تبیین نموده است، ابتدا موضوعات مشابه از سوره های مختلف را استخراج کرده و در کنار هم قرار داده است و موضوعاتی که به یک آیه محدود شده و مورد مشابه ای در قرآن ندارد را بر اساس ترتیب سوره ها در قرآن، مرتب نموده است.
کتاب اسئله بیانیه فی القرآن الکریم در راستای تبیین گوشه ای از اعجاز بیانی قرآن کریم و دریافت معنا از متن تالیف شده است.
گزیده ای از کتاب
تفاوت میان «العذاب» ، «العقاب» و «النکال» چیست؟
العذاب: درد و رنج سنگین و دردمند کردن شدید را گویند که از روی مجازات باشد یا خیر. خواه صاحبش شایسته ی آن بوده باشد یا نباشد. العقاب، جزا دادن زشتی هاست. پس شخص سزاوار تنبیه است. و به این اسم نامیده شد؛ زیرا کننده ی کار به دنبال جرمی که انجام داده، سزاوار آن مجازات است.
در لسان العرب آمده است که: «العقاب و العقوبه»، یعنی شخصی را که کار بد و گناهی مرتکب شده، مجازات کنی و اسم آن، عقوبت است. و ( عاقبه بذنبه معاقبه و عقابا): یعنی: قصاصش کرد».
و اما «النکال»، عقئبتی است که دیگران را از تخلف باز می دارد و مورد عبرت دیگران واقع می شود. به طوری که اگر عقوبت متخلف را ببیند، هوس تخلف نکند و از انجام آن بترسد. در (لسان العرب) آمده است که: « (النکل)، اسمی است برای مجازاتی که برای دیگری قرار می دهی تا اگر کسی آن را ببیند، از انجام آن خودداری کند...(نکل به تنکیلا): اگر او را باز دارنده از گناه و عبرتی برای دیگران قرار دهد.
گفته می شود: ( نکلت بفلان)، یعنی اگر شخص گناهکار را نسبت به گناهی که مرتکب شده، مجازات کنم و این یعنی دیگران را از ارتکاب گناهی مثل آن باز می دارد.