پدیدآور: محمد اسعدی
مشخصات نشر: قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، 1402
مشخصات ظاهری:288ص
رده بندی دیویی: م515الف297/171
معرفی کتاب
کتاب مطالعه تطبیقی گرایش های تفسیری در آیات ایمان و کفر نویسنده در آن رویکرد کلامی- تفسیری پنج جریان مشهور شامل معتزله، اشاعره، ماتریدیه، سلفیه و امامیه را در موضوع ایمان و کفر و مسائل برجسته آن بررسی کرده و با بررسی تطبیقی نمونه هایی از آیات بحث انگیزقرآن، گامی نو در مطالعات تفسیر تطبیقی برداشته است.
ایمان و کفر از مفاهیم خطیر قرآنی و اسلامی است که مسائل مهمی را در بردارد و به موازات منزلت و اهمیت کلیدی دین، یا آسیب ها و بدفهمی های گوناگونی نیز همراه است. در این باره نگرش های یک سویه و تفسیر های افراطیکه در برخی رویکردهای کلامی دیده می شود، در قیاس با دیدگاه های مشهور کلامی فریقین قابل تامل جدی است. همچنین مطالعه اجتهادی آیات حوزه ایمان و کفر گواه آن است که این آیات فراتر از اختلافات رایج کلامی تفسیری، ظرفیت هدایتی و سیعی داشته و می توان در چهارچوب اصول تفسیر اجتهادی، تحلیل های تشکیکی و ناظر به سطوح و مراتب معنایی آیات را در آنها سراغ گرفت.
این اثر دارای سه بخش است که بخش اول به کلیات ومبادی پرداخته و بخش دوم: ایمان و کفر در رویکردهای کلامی – تفسیری است که این بخش شامل دو فصل با محتوای فصل اول: ماهیت ایمان و کفر ؛ فصل دوم: مسائل ایمان و کفر با تحلیل کلامی و تفسیری پرداخته است. بخش سوم کتاب نمونه های بررسی تفسیری- تطبیقی که شامل چهار فصل است، فصل اول: ایمان و اراده در آیه 24 انفال(آیه حیلوله) ؛ فصل دوم: ایمان و عمل در آیه 82 سوره انعام؛ فصل سوم: مراتب ایمان در آیه 106 سوره یوسف؛ فصل چهارم: مسئله تکفیر در آیه 44 سوره مائده است.
در پایان این کتاب متناسب با نیاز و انتظار مخاطبان دانش پژوه موضوعاتی برای پژوهش بیشتر پیشنهاد می شود. از آنجا که هدف و رویکرد اصلی این اثر، بررسی های تطبیقی در حوزه تفسیر قرآن است، این موضوعات از مباحث و مسائل صرفا کلامی انتخاب نشده و بیشتر معطوف به نمونه های تفسیری است. 22 مورد موضوع پژوهشی آورده است.