پدیدآور:محمد عابدی
مشخصات نشر: تهران: سازمان انتشارات پزوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامیف 1402.
مشخصات ظاهری: 256ص.
شماره راهنمای دیویی: م118ع379/297
معرفی کتاب:
عملیات تفسیر دارای مبناها و الزامات (اصول) و قواعدی است و تفسیر سیاسی نوعی رویکرد به تفسیر است که مفسر در پی دستیابی به آموزههای قرآن در مورد حیات سیاسی بشر است. او با دستی پر از مسائل سیاسی، سراغ استنطاق قرآن میرود. حال این پرسش مطرح است که وقتی مفسر میخواهد به تفسیر بپردازد، آیا افزون بر مبانی عام و مشترک تفسیر، موجِد مبانی واصول و قواعد خاصی نیز خواهد بود؟ و این رویکرد به تفسیر، تا چه میزان در مورد مبانی، اصول و قواعد تاثیرگذار خواهد شد؟ در پاسخ به نظر میرسد رویکرد سیاسی، در کنار مبانی، اصول و قواعد عام و مشترک، متاثر از مجموعهای از مبانی و اصول خاص نیز خواهند بود. با این فرض، در این تحقیق، مبانی و اصولی برای تفسیر با توجه به رویکرد سیاسی پیشنهاد شد و بحث از قواعد به پژوهش دیگری واگذار گردید.
نویسنده در کتاب «مبانی و اصول تفسیر سیاسی»، کوشیده است مبانی و اصولی را برای تفسیر سیاسی مطرح نماید. در این کتاب، مبانی عام و مشترک تفسیر با رویکرد تفسیر سیاسی و نیز مبانی خاص آن معرفی میگردد، ضمن اینکه اصول متخذ از این مبانی نیز بهعنوان بخشی از این پژوهش مورد توجه قرار گرفته و فصول کتاب را به خود اختصاص دادها
گزیده کتاب «مبانی و اصول تفسیر سیاسی »
یکی از تعاریف نسبتاً جامعی که برای دانش سیاسی بیان شد، این بود:
علم سیاست رشتهای از آگاهیهای اجتماعی است که وظیفهاش شناخت اصول و قواعد حاکم بر روابط سیاسی میان نیروهای اجتماعی در داخل کشور و روابط میان دولتها در عرصه بینالملل است.
چون سیاست اداره جامعه اعم از حیات اجتماعی و اقتصادی و جنگ و صلح و روابط فردی و بینالمللی است که دین آنها را تنظیم میکند، دانش سیاست اسلامی نیز رشتهای از آگاهیهاست که وظیفهاش شناخت منظم اصول و قواعد حاکم بر اداره جامعه اعم از حیات اجتماعی و اقتصادی و جنگ و صلح و روابط فردی و بینالمللی است که دین آنها را تنظیم میکند.
کتاب « مبانی و اصول تفسیر سیاسی» توسط انشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به چاپ رسیده است.