پدیدآور: مهدی مردانی گلستانی
مشخصات نشر: مشهد: بنیاد پژوهشهای اسلامی، 1403
مشخصات ظاهری: 151ص
رده بندی دیویی: د456م485/297
معرفی کتاب
دعاهای طلب باران از جمله متون روایی است که به جهت اقتضائات زمانه و نیاز زندگی مومنانه از اهمیت پژوهشی برخوردار است. کتاب حاضر کوشیده تا مهمترین دعاهای طلب باران را که توسط اهل بیت(ع) خوانده شده و نزول برکات آسمانی را در پی داشته است، معرفی کند و بررسی اعتبار و وثاقت دعاها و تبیین و تحلیل مضمون آنها از اصلیترین محورهای این کتاب است.
این اثر در بخش مقدمه به موضوعاتی همچون، ارزش و اهمیت باران از نگاه قرآن، عوامل طبیعی و معنوی بارش باران، عوامل طبیعی و معنوی عدم ریزش باران، مراسم باران در سرزمین ایران، سنت طلب باران در اسلام و کارکرد دعاهای طلب باران میپردازد.
همچنین 10 دعا با محوریت طلب باران را همراه با متن و ترجمه، مصدرشناسی، سندشناسی و جمعبندی تحلیل و بررسی کرده است و بررسی محتوای دعاهای دهگانه حکایت از آن دارد که موضوعاتی همچون، درخواست باران، نشانههای باران رحمت، آثار و برکات باران، پرهیز از باران ویرانگر، نشانههای باران رحمت، آثار و برکات باران، پرهیز از باران ویرانگر، ستایش خداوند، نیاز و احتیاج بندگان و توصیف ابرهای باران زا، به ترتیب بیشترین فراوانی را در میان ضمون دعاهای طلب باران دارند.
در بخشی از این کتاب با عنوان ارزش و اهمیت باران از نگاه قرآن آمده است، قرآن کریم نه تنها آغاز آفرینش انسان را از آب میداند که مبدا آفرینش هر جنبندهای را به آب بر میگرداند و در بیان کلیتر میفرماید: «ما هر چیز زندهای را از آب پدید آوردیم.»
قرآن کریم فرو فرستادن باران را به مثابه نشانه ای برای اندیشمندان قلمداد کرده و میفرماید: «و از آسمان آبی فرو باریده و با آن از میوههای گوناگون برای شما روزی پدید آورده است پس دانسته برای خدا همتایانی نگیرید.»
گزیده ای از کتاب( دعای پنجم )
اسحاق بن ادریس برایمان گفت: سوید ابو حاتم از قتاده از حسن از سمره برایمان نقل کرد که: هرگاه پیامبر(ص) از خداوند طلب باران می کرد، می گفت: بار خدایا! بر زمین ما زینتش را و آرامشش را فرو فرست.
با توجه به قدمت تاریخی مصادر دعا و نیز اعتبار نسبی اسناد و اصالت متنی آن، می توان دعای پنجم را از دعاهای ماثور و منسوب به پیامبر(ص) به حساب آورد.