پدیدآور: احمد پاکتچی
مشخصات نشر: تهران: دانشگاه امام صادق(ع)، 1402
شماره دیویی: ب 219 پ 001/3
معرفی کتاب:
در کتاب « بنیان های روش تحقیق در تعامل علوم انسانی و اسلامی»، در باب بنیانهای روش و روششناسی، طبقهبندی آنها و نسبت آنها با یکدیگر و زمینههای کارآمدی آنها سخن خواهیم گفت. موضوع این کتاب، «روششناسی مضاف» نیست تا روشهای معمول در یک رشته خاص علمی را مورد بحث قرار دهد؛ روششناسی هم نیست تا به «چینهای از روشها» برای رسیدن به مقصودی خاص بپردازد.
بلکه موضوع کتاب « بنیان های روش تحقیق در تعامل علوم انسانی و اسلامی» ، یک نگاه درجه دوم و از فاصله دور به روشهای معمول یا قابل کاربرد در علوم انسانی و اجتماعی است. با این کار، ویژگیهای کلی هر روش و جایگاه آن در طبقهبندی روشها روشن میشود، بدون آن که اصراری برای انتساب آن به علم و رشته بخصوصی باشد.
بنا بر این هدف کتاب « بنیان های روش تحقیق در تعامل علوم انسانی و اسلامی»، ارتقا دادن «سواد روشی» است که بتواند هم در توسعه علوم و هم در ارتباطگیری بین علوم یاریرسان باشد. این امید نیز وجود دارد که چنین رویکردی، بخصوص در ایجاد زبان مشترک روششناختی میان علوم انسانی عرفی و علوم سنتی اسلامی کارساز باشد.
این کتاب رابطه مباحث فلسفی با روشهای عملیاتی را آشکار میسازد و از همین رو میتوان گفت روششناسی بدان معنا که در کتاب حاضر مورد نظر است، لایهای میانی، بین فلسفه علم و روشهای عملیاتی است.
آنچه در کتاب « بنیان های روش تحقیق در تعامل علوم انسانی و اسلامی »، درباره آن سخن گفته می شود، بنیان های روش است، روش شناسی و متدولوژی است؛ ولی مقصود شاخه ای از دانش است که بنیان روش ها، طبقه بندی آن ها و نسبت آن ها با یکدیگر و زمینه های کارآیی آن ها را مطالعه می کند.