امام رضا علیه السلام: «صدقه دهید هر چند اندک باشد؛ زیرا هر چیزی که برای خدا باشد، گرچه اندک. اگر با نیت درست و خالص صورت گیرد. بزرگ است.»
۱۴۰۳-۰۹-۰۶

امام رضا علیه السلام: «صدقه دهید هر چند اندک باشد؛ زیرا هر چیزی که برای خدا باشد، گرچه اندک. اگر با نیت درست و خالص صورت گیرد. بزرگ است.»

امام رضا علیه السلام:« تصدق بالشییء و اِن قل فان کل شییء یرادبه الله و ان قل بعد اَن تصدق النیه فیه عظیم»

منبع: (وسایل الشیعه،ج1، ص 87)

شيخ حر عاملى‏
محدث بزرگ و فقيه دانشمند، صاحب تأليفات ارزش‏مند و گران‏بها، شيخ الاسلام و زعيم شيعه، محمد بن حسن بن على بن محمد بن حسين، معروف به شيخ حر عاملى، در شب جمعه 8 رجب سال 1033 ق در روستاى مشغره در منطقه جبل عامل لبنان، در خانواده‏اى مذهبى، اهل علم و علاقه‏مند به خاندان رسول خدا( ص) به دنيا آمد. وى از نوادگان حر بن يزيد رياحى است؛ همان كه با حسين بودن را بر دنيا و ما فيها ترجيح داد و حريت را با كردار خويش معنا كرد.

شخصيت علمى
شيخ حُر عاملى از برجسته‏ترين علماى شيعه در قرن يازدهم هجرى به شمار مى‏آيد. او داراى تأليفاتى ارزنده و شخصيتى مورد احترام نزد علماى شيعه است.

معرفى کتاب
كتاب شريف« تفصيل وسائل الشيعة إلى تحصيل مسائل الشريعة»، معروف به« وسائل الشيعة»، از تأليفات ارزش‏مند محدث بزرگ و علامه محقق، شيخ محمد بن حسن حُر عاملى از علماى بزرگ و از فقهاى برجسته شيعه در قرن يازدهم هجرى( 1033- 1104 ق) است. وى، اين كتاب را در مدت بيست سال از عمر شريف خود نگاشته است. اين كتاب، به زبان عربى و مشتمل بر روايات اهل بيت عصمت و طهارت( ع) در زمينه احكام شرعى است. مؤلف، در مقدمه، انگيزه خود را از نگارش كتاب، اين گونه بيان مى‏نمايد:« مدّت‏ها بود كه از فكر و قلم خود درخواست مى‏كردم و عزم و همت خود را بر آن مى‏داشتم تا كتابى را به نگارش درآورم كه آرزو را برآورده سازد و در علم و عمل سرآمد و شامل احاديث مسائل شرعى و نصوص احكام فرعى باشد؛ احاديثى كه در كتاب‏هاى معتبر و صحيح روايى هست و علماى بزرگ ما تصريح به صحت و اعتبار آنها كرده‏اند تا پناه‏گاهى براى خودم در مسائل شرعى باشد و مرجعى براى هدايت شيعه شود و من هم در ثواب هر كس كه از نور آن بهره گيرد و با نشان مناره‏هاى آن هدايت گردد و از تابش خورشيد و ماه آن بهره‏ مند شود، شريك باشم و چه گنجينه‏اى بزرگ‏تر از ثوابى كه تا روز قيامت ادامه يابد! ان شاء الله».
اين كتاب، از زمان نگارش، پيوسته مورد توجه علما و فقهاى شيعه قرار گرفته است و در اين زمان از اركان اصلى استنباط احكام شرعى و اجتهاد در حوزه‏هاى علميه شيعه به شمار مى‏آيد و در تمام درس‏هاى خارج فقه، روايات آن نقل شده و به آنها استناد مى‏شود. سيد حسن صدر در باره اين كتاب مى‏فرمايد:« كتاب وسائل الشيعة در باره احكام شرعى نگاشته شده است. اين كتاب به گونه‏اى نوشته شده كه به راحتى مى‏توان از آن استفاده نمود و به مطالب آن دست‏رسى پيدا كرد. در اين كتاب ميان استدلال و فقه و كلمات فقها به بهترين شكل و صحيح‏ترين راه و معتبرترين مأخذ جمع شده است. هر گاه فقيه و مجتهد متبحرى در اين كتاب نظر كند، آنچه را مى‏خواهد همانند مرواريدهايى كه به نظم چيده شده‏اند، مى‏يابد. هيچ مطلب مشكل و معضلى نيست كه به آن نپرداخته باشد...»

فهرست‏
شيخ حر، فهرستى براى كتاب وسائل نگاشته است به نام« من لا يحضره الإمام»؛ اين فهرست شامل عنوان‏هاى تمام ابواب كتاب وسائل است و با توجه به اينكه كتاب وسائل تمام مسائل فقه را در ابواب جداگانه آورده، اين فهرست دائرة المعارفى غنى و جامع از مباحث فقهى و خلاصه‏اى از كتاب وسائل شده است و بنا به فرموده مؤلف، اين فهرست، خود يك كتاب فقهى است و شامل تمام فتاواى منصوص، مى‏باشد.

نسخه‏هاى خطى‏
1- نسخه‏اى در كتاب‏خانه آستان قدس رضوى در مشهد مقدس: اين نسخه به خط مؤلف كتاب است و تاريخ نگارش آن ربيع الاول سال 1072 ق، است؛ اين نسخه، اولين نسخه وسائل است.
2- نسخه‏اى در كتاب‏خانه حضرت آية الله نجفى مرعشى در شهر مقدس قم: اين نسخه نيز به خط مؤلف بوده و تاريخ نگارش آن 1082 ق، است؛ اين نسخه دومين نسخه وسائل است.
3- نسخه‏اى ديگر در كتاب‏خانه آستان قدس رضوى در مشهد مقدس كه تاريخ نگارش آن 1114 ق است: اين نسخه از روى نسخه سوم مصنف نگاشته شده است و تصحيح و ملحقات آن نيز به خط مصنف بر آن موجود مى‏باشد.

 

مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
متن کتاب
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید