پدیدآور: علی صفایی حائری
مشخصات نشر:قم: انتشارات لیله القدر، 1401
مشخصات ظاهری: 125ص
رده بندی دیویی: ر683ص297/973
معرفی کتاب
روزهای فاطمه علیها سلام: شرح خطبه فدک حضرت زهرا علیه السلام، شرح مختصری است از خطبه حضرت فاطمه سلام الله علیها. این خطبه را میتوان از زوایای مختلف بررسی کرد. این خطبه بهعنوان حمایتی تاریخی از مقام ولایت مطرح شده که با کلامی سرکش و رسا، پیام ولایت را به گوش انسانها تا آخر تاریخ میرساند. پس از آنکه قلب رسولالله(ص) از حرکت باز ایستاد، انحرافی شوم در میان امت نمایان شد. اینکه چگونه مسلمانان مجاهد، پیمانها شکستند و از مسیر خارج شدند، ماجرایی است که ریشههای آن توسط بهترین بانوان عالم در خطبه فدکیه آشکار شده است. خطبهٔ فدک سخنرانی فاطمه زهرا در مسجد پیامبر پس از درگذشت پدرش و در جریان ماجرای اختلاف مالی با ابوبکر بر سر فدک بود. محتوای این خطبه افزون بر توضیح درباره مسئله فدک، درباره توحید، نبوت، معاد، احکام، قرآن، وضعیت عربستان پیش از بعثت، فعالیتهای پیامبر و علی بن ابیطالب برای گسترش و تثبیت اسلام، فتنهها، غدیرخم، عهدشکنی مردم، ماجرای سقیفه و مخالفت با نص صریح قرآن است.
این اثر در سه بخش، ابتدا با شرح خطبه فدکیه به سوالات بنیادین خوانندگان پاسخ میدهند و در بخش دوم، با آوردن متن عربی و فارسی خطبه، فصاحت سخن صدیقه طاهره، به چشم میآید و در بخش پایانی اشعاری در رسای شهادت ایشان نگاشته شدهاست.
در این کتاب این عناوین به چشم می خورد: روزهای فاطمه، تربیت رسول، وضعیت عرب قبل از بعثت، تحولات بعد از رحلت رسول، فقه فاطمه(س)، عوامل اعراض از رسول، انصار در نگاه فاطمه(س)، جایگاه گفت و گوی تمدن ها، فدک از اموال فاطمه(س) و ...
آنچه این نوشتار را نسبت به آثار مشابه متمایز می سازد، تحلیل های کم نظیر و بینش زا از دلایل رخ داد سقیفه و وقایعی است که تا غصب فدک ادامه یافته است. بیان مباحث به شکلی که بعد از 14 قرن برای امروز من درس داشته باشد و به چگونه زندگی کردنم بر اساس بیان حضرت فاطمه سلام الله علیها جهت دهد از دیگر ویژگی های برجسته کتاب است
مؤلف ارجمند کتاب به بهانه شرح خطبه فدک به پرسش های مهمی پاسخ گفته است. پرسش هایی نظیر: چگونه قلب احساس اضطرار به ولی را می یابد و به ولی راه پیدا می کند؟ پذیرش ولایت ولی ُالله چه تأثیری در ابعاد مختلف زندگی انسان دارد؟ چگونه می شود که انسانی که یقین به حقانیت چیزی دارد منکر آن می شود و در برابرش می ایستد؟ مهمترین عواملی که انسان را در برابر خداوند قرار می دهد کدامند؟ ریشه ظلم و برتری جویی چیست؟ چگونه می توان این ریشه را در زمین قلب، خشکاند؟ چه عواملی باعث شد تا از اکثر مردم از دعوت حضرت فاطمه سلام الله علیها سرباز بزنند؟ ضمن آنکه به برخی از مهمترین شبهات مربوط به واقعه غصب فدک نیز به صورت مستند و مستدل پاسخ گفته شده است.
گزیده ای از کتاب
کنترل اهل بیت (ص)
«وَ تَمشونَ لِاهلِهِ وَ وُلدِهِ فِی الخَمرَه وَ الضرَاءِ ». بعد هم می آمدید و نشان می دادید که به رسول (ص) محبت دارید و همراه او هستید، ولی بستگان او را در نهفته های راه، کنترل می کردید و از دور مواظب آن ها بودید.
تعبیرهای حضرت خیلی دقیق است، می گوید: دنبال فرزندان و اهل بیت پیامبر (ص) راه می افتادید و آن ها را کنترل می کردید. حتی علی (ع) را در نماز تحت نظر داشتید. امکانات مالی او را گرفتید. دشمنانش را بر سر کار آوردید.
دوستانش را یا کنار زدید و یا کشتید و بدعت ها را در جامعه گذاشتید. این ها از اساسی ترین کارهایی بود که انجام دادید؛ چون جامعه ای که بدی ها و پستی ها و بدعت ها در آن شکل گرفت، حاکم عادل را تحمّل نمی کند. همان طور که جامعه ی عادل و سالم، حاکم ظالم را تحمّل نمی کند. و این جاست که وقتی با بدعت و ظلم و ستم، زمینه سازی نمودید، دیگر راهی و جایی برای حکومت علی (ع) باقی نماند.
می بینیم فردا کسانی در برابر علی (ع) قرار می گیرند که تا دیروز همراه او بودند. کسانی که حتی با پدر زن خودشان هم بیعت نکردند و در کنار علی (ع) بودند، فردا در برابر او ایستادند و جنگ جمل را به راه انداختند. این مجموعه ی طرح و برنامه ی شما بود و ما هم در این مجموعه صبر می کردیم؛ که:
«وَ نَصبِرُ مِنکُم عَلَی مِثلِ حَز المَدَی وَ وَخزِ السِنَانِ فِی الحَشَا».
ما، بر تیغ های تیز شما و بر حرکت نیزه ها در درون و دل هایمان، صبر می کردیم و بر ضربه های سنگین شما که گویا در درون کسی آن ها را به حرکت در آورده باشد، صبوری و استقامت می نمودیم.