قاره سبز
۱۴۰۳-۰۹-۲۰

 

قاره سبز

پدیدآور: مریم نقاشان

مشخصات نشر: قم: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، دفتر نشر معارف، 1402

مشخصات ظاهری:167ص

رده بندی دیویی: ق571ن914/04

معرفی کتاب

کتاب قاره سبزبخشی از خاطرات مهاجرت دکتر مریم نقاشان به کشورهای اروپایی است. شاید تا به حال سفرنامه‌های زیادی از اروپا خوانده باشید، اما سفرنامه‌ای به قلم یک حقوق‌دان و مسلط به علوم انسانی روز که سال‌ها در دانشگاه‌های اروپایی حاضر بوده، در میان جامعه اروپایی زیسته و مدت‌ها به عنوان مشاور بین فرهنگی و ایده‌پرداز در نظام قضایی اروپا مشغول به کار بوده و در دادگاه‌های حقوقی، کیفری، خانواده، کار و همچنین هشت دادگاه بین‌المللی نفتی اروپایی حضور داشته، بتواند پرده‌های بیشتری از لایه‌های زیرین نظام‌های اجتماعی-سیاسی و حقوقی قارة سبز بردارد. خاطرات این کتاب، به شکل موضوعی تدوین و تنظیم شده‌اند و عموماً مسائلی را در اروپا زیر ذره‌بین گرفته‌اند که در ایران نیز داغ و پرطرفدار است. خاطرات این کتاب به هم پیوسته نیستند و هر بخش، موضوع و دغدغه‌ای جداگانه را در بر می‌گیرد.

این کتاب را به‌منظور اطلاع‌رسانی از وضعیت کشورها و فرهنگ حاکم بر آن‌ها نوشته است. او پیش‌تر این خاطرات را در صفحۀ اینستاگرامش با عکس و تصویر قرار داده بود؛ اما چون فضای بسترهای مجازی همیشگی نیست و ممکن است اطلاعات از دست برود تصمیم گرفت آن‌ها را روی کاغذ منتشر کند.

نحوهٔ نگارش کتاب به نوعی است که اگر خواننده به‌علت کمبود وقت نتواند همهٔ مطالبش را مطالعه کند، حتی با خواندن یک خاطره در یک یا دو صفحه، از انتقال مفاهیم و اشتراک تجربیات نویسنده در همان مقیاس کوچک بهره‌مند می‌شود و شاید به تورق کتاب ترغیب گردد؛ زیرا بیشتر این خاطرات در همان لحظاتِ بعد از وقوع ثبت شده‌اند و حالات و احساس و انرژی‌ای که در آن فضا حاکم بوده، در بطن کلمات نشسته است.

نویسنده در این کتاب سه گروه را هدف قرار داده است: کسانی که گمان می‌کنند غرب مکان بی‌بندوباری‌ و خوش‌گذرانی است، کسانی که فکر می‌کنند آنجا همه‌چیز بسامان است و دولت‌ها امور ملت را به‌خوبی اداره می‌کنند و کسانی که به تلافی سیاه‌نمایی‌های غربی‌ها از سبک زندگی اسلامی، تنها نقاط ضعف غرب را تبلیغ می‌کنند.

نویسنده طبق مشاهدۀ عینی به گروه اول می‌گوید اگر دنبال آزادی مطلق و زندگی بی‌قیدوبند هستید، غرب جای مناسبی نیست. آنجا باید وقتتان را به‌صورت بهینه با تحصیل علم یا آموختن مهارت و در نهایت خدمت به جامعه بگذرانید و بخش اعظم دستمزدتان را نیز مالیات دهید. اصلاً وقت و امکانش را ندارید که بی‌قید زندگی کنید! پس به جای اشتباه نروید. به گروه دوم می‌گوید به‌جای فرافکنی باید پذیرفت اگر دنیای غرب هم پیشرفته و خوب است، بخش اعظم آن به‌طرز تفکر و زندگی مردمش مربوط می‌شود و می‌توان با الگوبرداری از رفتار همان مردمان اروپایی بسیاری از مشکلات کشوری را که می‌خواهید ترک کنید، مرتفع سازید. به گروه سوم نیز می‌گوید چرا به‌جای علت‌یابی و تبیین حقایق درصدد برآمده‌اید نقاط ضعف و زشتی‌های غرب را جمع کنید.

خاطرات این کتاب توسط یک بانوی ایرانی نوشته شده که در وهله اول به سراغ پاسخ به سوالات اساسی خود از دین رفته و تلاش کرده با تحقیق و مطالعه اسلام را بشناسد. به همین خاطر هنگامی که در جوامع غربی نسبت به باورهایش مورد چالش قرار گرفته از ارزش‌های خود دست نکشیده و توانسته با زبانی منطقی و مستدل از اسلام دفاع کند و زیبایی این دین را به انسان غربی نشان دهد.

همانطور که تلاش کرده به مردم مسلمان نشان دهد افراد غیرمسلمان با پیروی از معارف اسلامی چطور رفتارهای اجتماعی و شخصی خود را بهبود داده‌اند بدون آنکه بدانند این مسائل همان توصیه‌های دین است.

گزیده ای از کتاب

من براساس مشاهدات عینی خود در ایران اولین سالی که روز ولنتاین در آلمان بودم انتظار داشتم شور و هیجان خاصی در این روز برپا شود و حداقل چند برابر ایران؛ اما در کمال تعجب دیدم از آن شور و حالی که در روز ولنتاین در ایران دیده بودم، آنچنان خبری نیست! حتی عشاق هم هدایای گران به یکدیگر نمی‌دادند؛ بلکه در این روز کار دستی خود را که با عشق و احساس تهیه‌اش کرده بودند اعم از یک کارت، یک عروسک پارچه ای، یک دفترچه یادداشت، یک نقاشی و... را به عنوان هدیه روز عشق و به پاس و یاد زحمات ولنتینوس به محبوبشان می‌دادند. معمولاً هم در بین نوجوانان به چشم می‌خورد اما حال و هوای شهر عوض نمی‌شد؛ برعکس ایران که در چنین روزی در مراکز خرید به هر جا نظر می‌اندازیم، رنگ قرمز و عروسک‌های خرسی و جعبه‌های قلبی پر از شکلات و پاستیل و.... معرض دید رهگذران خودنمایی می‌کند. برنامه‌های تلویزیون آلمان هم این روز را خیلی برجسته نشان نمی‌دهند؛ در حالی که شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی زبان آن را با آب وتاب به تصویر می‌کشند! من بارها از زبان بینندگان این شبکه‌ها در ایران شنیده بودم که با حسرت می گفتند وای روز ولنتاین در غرب چه با شکوه است و چه حال و هوایی دارد آنجا. در صورتی که باز هم حقیقت ماجرا آن چیزی نبود که رسانه‌ها به ما نشان می‌دادند. خلاصه، دوباره به این نتیجه رسیدم که ما از آنان در فرهنگ اقتباسی‌شان جلوتر افتاده‌ایم!

 

کتاب قاره سبز در قالب خاطرات سفرنامه در اروپا است خاطراتی از مشاهدات عینی نویسنده که بهم پیوسته نیستند و به صورت موضوعی بیان شده تا حتی اگر به علت ضیق وقت خواننده موفق به مطالعه کل کتاب هم نگردد با خواندن یک خاطره که چند صفحه بیش نیست پیام آن خاطره که دستاوردی فرهنگی و کاربردی است برای خواننده به ارمغان آید.

این کتاب بخشی از خاطرات مهاجرت دکتر مریم نقاشان به کشورهای اروپایی است. شاید تا به حال سفرنامه‌های زیادی از اروپا خوانده باشید، اما سفرنامه‌ای به قلم یک حقوق‌دان و مسلط به علوم انسانی روز که سال‌ها در دانشگاه‌های اروپایی حاضر بوده، در میان جامعه اروپایی زیسته و مدت‌ها به عنوان مشاور بین فرهنگی و ایده‌پرداز در نظام قضایی اروپا مشغول به کار بوده و در دادگاه‌های حقوقی، کیفری، خانواده، کار و همچنین هشت دادگاه بین‌المللی نفتی اروپایی حضور داشته، بتواند پرده‌های بیشتری از لایه‌های زیرین نظام‌های اجتماعی-سیاسی و حقوقی قارة سبز بردارد.

خاطرات این کتاب، به شکل موضوعی تدوین و تنظیم شده‌اند و عموماً مسائلی را در اروپا زیر ذره‌بین گرفته‌اند که در ایران نیز داغ و پرطرفدار است. خاطرات این کتاب به هم پیوسته نیستند و هر بخش، موضوع و دغدغه‌ای جداگانه را در بر می‌گیرد.

 

 

برچسب‌ها:
مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
مقدمه و متن کتاب
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید