
پدیدآور: محمد مهدی رفیعی
مشخصات نشر: قم: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دفتر نشر معارف، 1403
مشخصات ظاهری: 176ص
رده بندی دیویی: ع866ب297/159
معرفی کتاب
کتاب علوم قرآنی با ارائه بحث هایی نظیر چیستی وحی و نسبت آن با قرآن، قطعی الصدور بودن و مصونیت از تحریف قرآن، و نیز مباحثیهمچون جمع آوری و تالیف قرآن در صدد است تا آرای شهید بهشتی دزبازه قرآن و علوم قرآنی را در اختیار مخاطب قرار دهد. به علاوه، مبحث مهم و کاربردی «روش برداشت از قرآن» و مسائل مرتبط، نظیر مباحث ناسخ و منسوخ و محکم و متشابه نیز در این اثر گردآوری شده است تا نگاه آیت الله بهشتی به مسائل دلالتی قرآن نیز روشن شود.
در منظومه فکری آیت الله بهشتی انسان موجودی آگاه و انتخابگر شناخته می شود. این نگرش موجب دغدغه مندی بشر در دو حوزه «نظر و عمل» می گردد. ایشان معتقد است که انسان به واسطه عقل، به وجود خدا، پیامبر، و وحی آگاه می گردد و تا این مرحله، مهم ترین منبع شناخت همانا عقل آدمی است.
اما پس از اثبات وجود وحی و تصدیق آن به کمک عقل، وحی به عنوان منبعی نورانی، که مسیر هدایت و سعادت بشر را روشن می کند، محور منابع شناخت قرار می گیرد. از اینجا روشن می شود که عمده آرا و اندیشه های دکتر بهشتی از اندیشه های قرآنی و در مرحله بعد- و در مقام تفسیروحی- از سنت پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) برخاسته است.
آیت الله بهشتی با توجهی ویژه به قرآن، به دنبال شناخت اسلام به عنوان نظام جامع عقیده و عمل است و این شناخت متوقف بر معرفت به دانش های قرآنی و روش صحیح برداشت از قرآن می باشد.
این کتاب در هشت فصل سامان یافته است. فصل اول: وحی؛ فصل دوم: ساختار قرآن؛ فصل سوم: حروف مقطعه؛ فصل چهارم: نسخ و انساء؛ فصل پنجم: محکم و متشابه؛ فصل ششم: اعجاز قرآن؛ فصل هفتم: قطعی الصدور بودن قرآن؛ فصل هشتم: قواعد و روش فهم قرآن.