پایان نامه سطح سوم علوم حوزوی(کفایتین) معادل کارشناسی ارشد
نگارنده: علی موحدی راد
استاد راهنما: علی سجادی زاده
رده بندی دیویی: ع828م362/293
چکیده
قال رسول الله صلی الله علیه واله: من احتقر ذنب البنج فقد كفر .
کسی که گناه مصرف «بنگ» را کوچک بشمارد در حقیقت کافر شده است.
از برافروختن اولین آتش به دست انسان های اولیه تا شکافت هسته اتم توسط دانشمندان قرن بیستم، شناخت پدیده ها و کشفیات گوناگون علما همواره در دو جهت کاملاً مخالف در اختیار بشر قرار گرفته است. این کشفیات و اختراعات از یک سوء در خدمت متعالی، بهبود و پیشرفت زندگی انسان ها، و از طرف دیگر در جهت تخریب و نابودی نسل ها، فرهنگ ها، و نفوس جوامع بشری به کار گرفته شده است. شناخت و کاربرد مواد مخدر نیز از این قانون کلی مستثنی نیست مواد مخدر که در دوران مختلف تاریخ به عنوان داروی شفا بخش جان بسیاری از انسانها را به یاری گرفته است، امروزه به عنوان بلیهای همگانی در اجتماعات انسان مدرن شناخته می شود. امتیازات این تحقیق بر تحقیقات مشابه در آن است که سعی بر آن بوده که نگرش همه جانبه و فراگیر به معضل اعتیاد و مواد مخدر داشته باشد و در جای جای آن از توصیه ها و سخنان بزرگان و صاحب نظران مسایل تربیتی استفاده شده است و در مجموع بیشتر صبغه ی دینی و تربیتی دارد.
هدف کلی از این تحقیق این است که توجه محققان و پژوهشگران نسبت به پدیده اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر بیشتر گردد و ابعاد مختلف اعتیاد و مواد مخدر از نظر بهداشتی ،اجتماعی ،سیاسی و فقهی و ... کاملا برای همگان روشن شود.
این پایان نامه دارای یک پیشگفتار و یک مقدمه و پنج بخش و هفده فصل میباشد که بخش اول دارای دو فصل می باشد فصل اول اختصاص به تقسیم بندی مواد مخدر دارد و در فصل دوم آن اشاره به انواعی از مواد مخدر و آثار آن اشاره شده است بخش دوم بررسی مخدر از دیدگاه اسلام میباشد در فصل اول آن اشاره به آیاتی است از قرآن که حکم مواد مخدر و اعتیاد را میتوان از آن استنباط کرد و در فصل دوم به پاره ای از روایات خاص و عام اهل تشیع و تسنن پیرامون مواد مخدر اشاره شده است و در فصل سوم دیدگاه علما اسلام اعم از شیعه و سنی و متقدم، متأخر، معاصر مورد بررسی قرار گرفته است و در فصل چهارم دیدگاه عقل و نظرات عقلی درباره مواد مخدر بیان شده .است بخش سوم اختصاص به عوارض مواد مخدر و اعتیاد دارد و دارای پنج فصل است فصل اول آن اختصاص به عوارض دینی، معنوی دارد و فصل دوم آن اختصاص به عوارض جسمی، روانی و در فصل سوم اشاره به عوارض خانوادگی و اجتماعی شده و در فصل چهارم آن عوارض فرهنگی و سیاسی مورد بررسی قرار گرفته و در فصل پنجم اشاره به برخی از عوارض مالی و اقتصادی شده است. بخش چهارم این پژوهش که توجه ویژه ای نسبت به آن صورت گرفته است سعی شده به عمده ترین علل و عوامل اعتیاد به مواد مخدر اشاره شود که دارای چهار فصل میباشد در فصل اول که به عوامل فردی (جسمی، روانی) اختصاص دارد اشاره شده، فصل دوم اختصاص به عوامل اجتماعی و خانوادگی دارد فصل سوم اختصاص به عوامل اقتصادی دارد. در فصل چهارم اشاره به عوامل سیاسی و نقشه شوم استکبار و استثمار در گسترش اعتیاد و مواد مخدر شده است. بخش پنجم این تحقیق اختصاص دارد به مقوله ی مهم راههای مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر و این بخش دارای دو فصل می باشد که ابتدا به تاریخچه مبارزه با مواد مخدر بحث شده که فصل اول به رویکرد مبارزه با تقاضا اختصاص یافته که شامل سه مرحله میباشد مرحله اول پیشگیری اولیه نامیده شده و مرحله دوم پیشگیری ثانویه دوره) اولین تجربه فرد معتاد به مواد مخدر است و مرحله ثالث دوران) (اعتیاد است اشاره شده و فصل دوم این بخش اختصاص به رویکرد مبارزه با عرضه ی مواد مخدر دارد و در آن به اهداف استراتژیک برنامههای مقابله با عرضه و اقدامات کاهش تقاضای مواد در کشور و بررسی وضعیت قوانین مبارزه با مواد مخدر و اعتیاد اشاره شده است. در زمینه این تحقیق از رهنمودهای استاد بزرگوار جناب دکتر سجادی زاده استفاده فراوانی بردم و تندرستی و سلامتی ایشان را از حضرت حق خواستارم
پایان نامه « علل و عوامل اعتیاد به مواد مخدر و راههای مبارزه با آن » در کتابخانه مرکزی آستان قدس تالار تخصصی علوم قرآن و حدیث موجود می باشد.