پژوهشی در احاديث وروايات طبي (با بررسی سندی)
۱۴۰۳-۱۱-۰۳

 

پایان نامه دوره کارشناسی ارشد رشته علوم قرآنی و حدیث

نگارنده: محمد جواد شجاعی شکوری

استاد راهنما: محمد باقر حجتی

رده بندی دیویی:پ381ش610

چکیده

در میراث حدیثی شیعه، روایات فراوان طبی وجود دارد که بیانگر اهتمام پیشوایان ما به سلامتی انسان و مسائل مربوط به آن است؛ اما ائمه (ع) هیچ گاه در صدد بیان طب به طور کامل نبوده اند و این روایات ما را از دانش پزشکی بی نیاز نمی کند.

در این روایات رهنمودها و ارشادات بسیار ارزشمند و مفیدی درباره سلامتی انسان و دانش پزشکی وجود دارد رهنمودهایی که می تواند برای دانش پزشکی الهام بخش باشد.

 با این وجود استفاده از این روایات در گرو نقد و سنجش این روایات با معیارهای نقد حدیث است تا با محک نقد سند و نقد متن ، صحیح و سقیم آنها از یکدیگر باز شناخته شود. استفاده بدون نقد و پالایش این احادیث زمینۀ بد آموزی و انحراف را فراهم کرده و سیمای معارف اهل بیت را مشوش می سازد.

در راستای نقد این احادیث باید از دانشهای رجال ، درايه ، فقه الحديث ، اصول فقه و دانش پزشکی سود جست و از معیارهایی مانند عرضه روایات طبی بر قرآن، بهره گیری از قطعیات علمی ، تشكيل خانواده حديث، عدم جمود بر لفظ ، رجوع به نسخه های تصحیح شده كتب حدیثی و .... در نقد متن این احادیث کمک گرفت.

در نهایت ضمن تقسيم احاديث طبی به شاخه هایی مانند احادیث مربوط به دهان و دندان ، احادیث مربوط به آناتومی، احادیث مربوط به تغذیه، احادیث مربوط به بهداشت فردی و .... با تشکیل گروههای پژوهشی متخصص در دانشهای حدیثی و علوم پزشکی به نقد و پالایش این روایات همت گماشت و جامعه را از نتایج آن بهره مند ساخت .

کلید واژه ها :احادیث، روایات ، طبی ، پزشکی ، نقد سند ، نقد متن ، فقه الحديث ، درايه الحديث ، رجال حديث.

پایان نامه « پژوهشی در احاديث وروايات طبي (با بررسی سندی در کتابخانه مرکزی آستان قدس تالار تخصصی علوم قرآن و حدیث موجود می باشد.

 

مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
چکیده پایان نامه
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید