
پدیدآورنده: موسسه جوانان آستان قدس رضوی
مشخصات نشر: مشهد: انتشارات موسسه خدمات مشاورهای و پژوهش های اجتماعی آستان قدس رضوی،1402.
مشخصات ظاهری:143ص
شمارة دیویی:ت 691 و 297/632
معرفی کتاب
کتاب تواضع اخلاق توحیدی 2 از تعریف تواضع، مراحل آن و فلسفه اش آغاز کرده است و سپس راهکارهای ایجاد و تثبیت تواضع را با رویکردی کاربردی بیان کرده و با تعریف عزت و ذلت و واضح کردن مرزهای عزت و ذلت با تکبر و تواضع پایان یافته است.
مبحث تواضع از زیربناییترین مباحث اخلاقی است که به نوعی مادر اخلاق معاشرت و پایة همة رفتارهای اجتماعی میباشد.در بین موجوداتی که انسان در این عالم با آنها در ارتباط است ؛ ارتباط با همنوع از اهمیّت بیشتری برخوردار است. در بحث آداب معاشرت با همنوع رعایت دو اصل اساسی بیشتر از سایر عوامل تأثیر دارد که یکی تواضع است و دیگری حقمداری.
تواضع از نظر بزرگان اخلاق یک حالت شکستگی در درون قلب انسان است که سبب میشود انسان خود را برتر از دیگران نداند. در مقابل تواضع دو صفت رذیلة تکبّر و عُجب وجود دارد که اگر راهکارهای تحصیل تواضع بررسی شود خودبه خود راهکارهای از بین بردن تکبّر و عُجب نیز در انسان محقق میشود.اگر انسان حقیقت توحید را با تمام وجود درک کند و باور داشته باشد که در این عالم هر کمالی ، هر عظمتی، هر مقامی ، فقط و فقط متعلق به خداوند متعال است و هیچ کسی غیر از خدا چیزی ندارد؛ دیگر جایی برای خودبینی و خودبرتر بینی باقی نمیماند.
کتاب حاضر در سه فصل نوشته شدهاست: فصل اول با عنوان چیستی و فلسفه تواضع به مباحثی از جمله تعریف تواضع ، مراحل سهگانة تواضع، رابطة کرامت انسان با تواضع و... پرداختهاست.
فصل دوم کتاب به راهکارهای تحصیل تواضع مانند توکل و توسل، داشتن نگاه توحیدی نسبت به خود و دیگران،اعتراف به حق، خدمت و اعتنا به دیگران و.... اشاره نمودهاست.
در فصل سوم نیز مبحث عزت و ذلت مورد بررسی قرار گرفته است.
کتاب تواضع اخلاق توحیدی 2 در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث موجود است.