
پایان نامه سطح 2 مدرسه علمیه نرجس سلام الله علیها
نگارنده: سمیه خسروجردی
استاد راهنما: زهرا محمودی
رده بندی دیویی: گ541خ297/957
چکیده
عنوان تحقیق موجود «گزیده ای از مناظرات امام رضا (علیه الـسلام) » می باشد.
شیوه تبلیغ دین به وسیله ی مناظره در اثبات حقانیت شریعت پیامبر( صلى الله عليه وآله) نقش بسزایی دارد و ابزاری کارآمد در ابطال و رد شبهاتی که مباحثان اندیشه های انحرافی داشته اند، شمرده می شود.
با مرگ پیامبر( صلی الله علیه وآله) و اختلاف میان مسلمانان، بر سر جانشینی او و رهبری وحدت مستحکم مسلمانان شکسته شد و این اختلاف نه تنها به مسئله رهبری منحصر نشد، بلکه به مسائل اعتقادی نیز کشیده شد. پس از پیامبر( صلی الله علیه وآله) این مسئولیت به عهده امامان معصوم نهاده شد که هر یک از ایشان متناسب با موقعیت اجتماعی و سیاسی و فرهنگی دوران خویش از روش مناظره برای پاسداری از مرزهای مکتب و حفظ و نگهداری آن سود می جستند.
امام رضا (علیه السلام) اگر چه در زمینه تشکیل محافل علمی و نشر علوم اهل بیت (علیهم السلام) مجال کمتر یافت اما مناظرات و مباحثات علمی و اعتقادی آن حضرت از چنان اهمیت و امتیازی برخوردار است که عنوان عالم آل محمد (صلى الله علیه وآله) را دریافت کرده است.
نوشتار حاصل بعد از کلیات در چهار فصل تدوین شده است:
فصل اول به شرح و توضیح پیرامون آشنایی با زندگی نامه ی امام رضا (علیه السلام) پرداخته شده است.
فصل دوم: مناظره و آداب آن و ضرورت آن در عصر امام هشتم (علیه الـسلام) اشاره شده است.
فصل سوم: گزیده ای از مناظرات امام رضا (علیه السلام) در باب توحید بیان شده است.
فصل چهارم: گزیده ای از مناظرات امام رضا (علیه السلام) در باب نبوت می باشد. و این تحقیقبااهدافی دارد از جمله: معرفی بیشتر فن کار آمد مناظره و اصول و قواعد آن ، آشنایی مناظرات امام رضا (علیه الـسلام) و پر رنگ تر جلوه دادن شیوه ی مفید و کارآمد به عنوان شیوه ای برای دعوت و هدایت انسان ها و دفاع در برابر خصم.
لذا دراین تحقیق ابتدا به آشنایی بیشتر پیرامون فن« مناظره» به عنوان شیوه ای مفید و کارآمد برای دفاع از حقانیت دین اسلام پرداخته شده است و سپس گزیده ای از مناظرات امام رضا (علیه السلام) در چند زمینه از جمله اثبات ذات الهی و نبوت اشاره شده است. جمع آوری مطالب دراین تحقیق به روش کتابخانه ای و توصیفی و تحلیلی بوده است.
پایان نامه«گزیده ای از مناظرات امام رضا علیه السلام » در کتابخانه مرکزی آستان قدس کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث موجود می باشد.