
پدیدآور : مصطفی کریمی
مشخصات نشر: سازمان مطالعه و تدوین کتب دانشگاهی در علوم اسلامی و انسانی
مشخصات ظاهری : 192 صفحه
شماره دیویی : ف 516 ک 1726 / 297
معرفی کتاب :
در مقدمه کتاب « فرایند تفسیر موضوعی» چنین می خوانیم: فهم قرآن کریم به دو شیوه کلی میسر است : 1) تفسیر ترتیبی که در پی کشف مراد الهی از تک تک آیات با استفاده از قواعد فهم است و 2) تفسیر موضوعی که عبارت است از استنباط دیدگاه قرآن کریم در باب موضوع خاصی از موضوعات یا مسئله ای از مسائل قرآن از طریق جمع آوری و دسته بندی تمام آیات مربوط و استنطاق روشمند آن ها .
به رغم استقبال خوب از تفسیر موضوعی در سال های اخیر و ظهور تحقیقات شایان توجه در این باب مسائل نظری مربوط به این شیوه تفسیری به ویژه مبانی و فرآیند شکل گیری آن به خوبی تنقیح و تبیین نشده است. مبانی نظری را که مربوط به تغییر نگرش درباره تفسیر موضوعی است در کتاب مبانی تفسیر موضوعی آورده ایم در این کتاب مسائل کاربردی و مهارتی بررسی می شود از این رو پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چگونه از طریق تفسیر موضوعی می توان به نظریه قرآن کریم دست یافت.
مطالب کتاب « فرایند تفسیر موضوعی» در دو بخش سامان یافته است. بخش نخست با عنوان کلیات مشتمل است بر مفهوم شناسی ( فرآیند تفسیر موضوعی روش قواعد منابع و نظریه ) مراتب تفسیر موضوعی و پیشینه تفسیر موضوعی. بخش دوم بیانگر مراحل تفسیر موضوعی است. این مراحل ده گانه عبارتند از انتخاب مسئله و عنوان سازی، مفهوم شناسی مسئله، تهیه ساختار، دستیابی به پیشینه تحقیق و دستاوردهای بشری در مسئله مرحله استخراج آیات با مطالعه اکتشافی قرآن و دسته بندی آن ها ارائه فرضیه، تفسیر آیات گرد آوری شده در جایگاه خود، حدشناسی دلالت آیات و مرتب سازی آن ها، استخراج دیدگاه قرآنی، ارزیابی دیدگاه .