تحلیلی نو از حکومت دینی
۱۴۰۴-۰۱-۲۶

پدیدآور : علی صفایی حائری

مشخصات نشر : قم انتشارات لیله القدر 1400

مشخصات ظاهری : 164 صفحه

شماره دیویی : ت 682 ص 4832 / 297

معرفی کتاب :

کتاب « تحلیلی نو از حکومت دینی» ، با نگاهی تازه به مسئله ی حکمرانی، ابتدا، اهداف حکومت های بشری را در ادوار مختلف تاریخی، بررسی و سپس با نقد نگرش های متفاوت درباره ی حکومت و قدرت، به تحلیل حکومت دینی و لوازم آن پرداخته است. در این اثر، هدف نهایی از برپاییِ حکومت دینی، به پاایستادن و به شهود رساندن انسان از طریق بیّنات و اقامه ی قسط معرفی می شود و با تمرکز بر همین هدف است که حکومت دینی از حکومت غیر دینی، قابل تحلیل می گردد. زیرا اگر حکومت دینی، مبانیِ خود را با اندیشه های غیروحیانی، مشخص نکند، قادر نخواهد بود مهم ترین مسائل تاریخی مانند حکومت نبوی و علوی و یا قیام امام حسین(علیه السلام) را در چارچوب حکومت دینی، تحلیل نماید.

در مقدمه کتاب چنین میخوانیم: معمولا حکومت دینی در زبان  علمای دین به شکل فقهی و روایی مطرح ، و سعی می شود به واسطه ادله دینی اثبات شود که حکومت در قلمرو دین و از شئون و وظایف  زعمای دین است. استاد صفایی حائری این نوع ورود به بحث حکومت را کامل ندانسته و در واقع ورود  به بحث از میانه می داند . در تفکر مرحوم استاد  صفایی حائری همه چیز از انسان آغاز می شو د.  تحلیل مسئله حکومت نیز به پشتوانه نوع نگاهی که به انسان و اهداف وداشته ایم ، امکان  پذ یر خواهد بود . هنگامی که  هدف آدمی رشد  است،  طبیعتا تمامی  عناصر حیات او باید در خدمت این هدف باشد .یکی  از این عناصر بسیار مهم ، حکومت است. به این شکل هدف انسان ، هدف حکومت را تعیین کرده وبا این هدف ، قلمرو حکومت ، معیار ، شکل انتخاب حاکم وویژگی های حاکم تعیین می شود. وقتی ساختار ، تعیین کننده شکل حکومت خواهد بود. این تحلیل نواز حکومت دینی  به ما  به عنوان ناقد و خیرخواه حکومت دینی، این توانمندی را خواهد داد که در ارزیابی این نوع از حکومت، چه در زمان معصومین و چه در زمان غیبت ایشان ملاک صحیحی در دست داشته باشیم و بتوانیم عملکردها را نقد و بررسی کرده و راهکارهایی سازنده را مطرح نماییم. کتاب حاضر که تنظیم شده مجموعه خنرانی های استاد در دهه اول محرم سال 1376 است چنین رویکردی را به مسئله حکومت دینی دارد این مجموعه سخنرانی پیش از این با عنوان اهداف حکومت دینی شهرت یافته بود که نظر دقیق تر عیان می کند این مجموعه در واقع تحلیل حکومت دینی بر اساس اهداف معیارها و روش انتخاب حاکم است که البته اهداف در این تحلیل نقش ویژه ای دارد .

در کتاب « تحلیلی نو از حکومت دینی» بعضی از مطالب که ربط دورتری با مقصد اصلی کتاب داشته به پانویس منتقل شده و با امضای نویسنه مشخص شده است بقیه پانویس ها که برخی توضیحی و برخی ارجاعی هستند همگی از ناشر است . در پانویس های مربوط به ناشر کارهای زیر انجام شده است :

  1. ابهام زدایی از برخی عبارت ها که به دو طرق صورت گرفته است : توضیح مختصر عبارت ها و ارجاع به دیگر کتاب های استاد صفایی حائری
  2. ذکر آدرس آیات قرآن و منبع روایات و ترجمه آن ها
مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
مقدمه کتاب
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید