مراسم رونمایی از وبسایت آموزشِ قرآنِ کتابهای درسی در مقاطع ابتدایی و دوره اول دبیرستان که طرحی نوین از سوی مؤسسه فرهنگى قرآنى رضوان و برای آموزشقرآن کریم در مدارس طراحی شده است، امروز دهم اردیبهشتماه به میزبانی سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور وابسته به جهاددانشگاهی برگزار شد.
در این مراسم که جمعی از مدیران، کارشناسان و مسئولان ادارات قرآن، عترت و نماز برخی مناطق آموزش و پرورش شهر تهران حضور داشتند، ضمن رونمایی از این وبسایت و معرفی بخشهای مختلف آن، نقطه نظرات حاضران در این جلسه در مورد وبسایت طراحی شده و نیز وضعیت آموزش قرآن در مدارس کشور بیان شد.
در ادامه این مراسم، حمید محصل، مدیر مؤسسه فرهنگی - قرآنی رضوان به معرفی کوتاهی از وبسایت آموزشی این موسسه قرآنی پرداخت و گفت: بعد از سالها فعالیت، از سال ۱۴۰۰ کار در عرصه آموزش قرآن کریم با محوریت مدارس و دانشآموزان را شروع کردیم، در این بخش ابتدا دورههای تربیت معلم قرآنِ کتابهای درسی را شروع کردیم.
وی با اشاره به اینکه مؤسسات فعال در این حوزه بسیار اندک است، افزود: در این دورهها، ۲۱۰ نفر حضور داشتند. رویکرد ما در این دورهها، پرداختن به موضوع روانشناسی نیز بود چرا که اعتقاد داشتیم و داریم معلم قرآن باید روانشناسی هم بداند، به همین دلیل خواندن صرف قرآن نمیتوانست، ما را به هدف نهایی برساند، بر همین اساس در دوره تربیت معلم روانشناسی را هم دخیل دادیم؛ کسانی که در این دورهها حضور داشتند یا در مدارس غیر دولتی استخدام شدند یا مدرک آنها در آزمونهای استخدامی مورد قبول قرار گرفت.
محصل تصریح کرد: ما از دو سال قبل فعالیت در بحث دانشآموزی را شروع کردیم، در این بخش منبع برای تمرین و تکرار در منزل کم هست، برای همین وبسایتی را طراحی کردیم که دارای بخشهای مختلف است. یکی از بخشها و محتواهای این سایت، مسابقه است، مسابقاتی که طراحی شده نیز از تنوع خوبی برخوردار بوده و متناسب با هر گروه سنی است.
مدیر مؤسسه فرهنگی، قرآنی رضوان اظهار کرد: در این سایت و در فاز اول برای کتابهای درسی قرآن مقطع ابتدایی، فیلمهای آموزشی کتاب درسی را آماده کرده و در سایت بارگذاری کردیم. با مراجعه به سایت بر روی هر کدام از پایههای ابتدایی که کلیک شود، توضیحاتی در مورد دوره و آموزشهایی که داده میشود و نیز درس به درس و صفحه به صحفه تمرینات، ارائه شده است. اگر یک درس قاعدهای را آموزش بدهد، فیلم را به صورت جداگانه بارگذاری کردهایم. در این فیلمها سعی شده است، تنها به بحث تجوید توجه شود و کمتر توجهی به صوت و لحن داشته باشیم، چرا که در این مقطع دانشآموز باید ابتدا روخوانی را بیاموزد و بعد وارد فضاهای دیگر شود. هر کدام از فیلمهای آموزشی هم بر اساس پایه تحصیلی دانشآموزان، قرائت شده و دانشآموز با توجه به آن فیلمها به مرور پیش میرود و این کار تا زمانی که روخوانی کامل شود، ادامه مییابد.
وی تصریح کرد: در پایه سوم تا ششم تحصیلی ۹۵ صفحه قرآن وجود دارد، ما نیز ۹۵ تلاوت مجلسی که در هر تلاوت، یکی از آیات این صفحات خوانده شده است را بارگذاری کردهایم. نکته دیگر که در مورد فیلمها این است که تلاش شده است تنوع و جلوههای بصری برای جذابیت بیشتر فیلمها رعایت شود تا چشم دانشآموز خیلی زود خسته نشود. نکته دیگر اینکه انگار دانشآموز جلو من نشسته است تا احساس نکند فیلم یک طرفهای است. همه این موارد به این خاطر بوده که قرآن خواندن برای کودکان و نوجوانان جذابتر شود.
محصل به طراحی بازی بر روی این سایت اشاره و اظهار کرد: در طول سال فعالیتهایی برای دانشآموزان تعریف کردهایم، از جمله این فعالیتها طراحی بازیهای مختلف مانند «ادابازی» و ... است. همه این کارها شده است تا اگر دانشآموز وارد فضای کار قرآنی شود، تنوع بیشتری ببیند.
مدیر مؤسسه فرهنگی قرآنی رضوان با تأکید بر اینکه تمامی فعالیتهای تعریف شده متناسب با پیامهای داخل قرآن درسی دانشآموزان است، گفت: تمامی فعالیتهایی که از سوی دانشآموزان صورت میگیرد، از طریق پنل مدیریت رصد شده و بازخوردها را به اطلاع دانشآموزان میرسانیم. با این تفاسیر، ارتباط مخاطب با سایت یک ارتباط دو سویه است.
وی با اشاره به اینکه این طرح آموزشی در سه مدرسه اجرا شده است، گفت: امسال مقداری زودتر کار را آغاز کردهایم تا اگر شرایط فراهم شود، بتوانیم این طرح را در مدارس بیشتری اجرایی کنیم. یکی از کارهایی که امسال انجام خواهیم داد، این است که که برای هر مدرسه یک پشتیبان و همچنین یک دوره تربیت معلم برای معلمان برگزار کنیم.
محصل در پایان اظهار کرد: از امسال دو سطح دیگر را به آموزشهای خودمان اضافه کردهایم که یکی از آنها سطح پیشرفته و دیگری سطح عالی است. در سطح پیشرفته فیلم قرآن با صوت قاری و با رعایت صوت و لحن بارگذاری شده است. این سطح در نظر گرفته شده تا اگر دانشآموزی سطح روخوانی و روانخوانی خوبی داشته باشد، دیگر نیاید از ابتدا روخوانی و روانخوانی را انجام دهد، دانشآموز برای ورود به سطح پیشرفته مورد ارزشیابی اولیه قرار میگیرد. در ادامه ممکن است یک مدرسه پنج دانشآموز داشته باشد که قرائت کاملی داشته باشند، ما برای این افراد سطح عالی را تعریف کردهایم. این سطح شامل تقلید و تطبیق است.
بر اساس گزارش ایکنا، در ادامه این مراسم هر کدام از حاضران به بیان نکاتی در مورد این وبسایت و نیز فعالیتهای قرآنی آموزش و پرورش پرداختند. در این بخش ابتدا حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد موسوی، رئیس اداره قرآن، عترت و نماز آموزش و پرورش شهر تهران به بیان نکات کوتاهی پرداخت.
وی با اشاره به اینکه نظام تعلیم و تربیت موضوع نیاز به آموزش قرآن کریم و ارتقای این آموزش در بین دانشآموزان را احساس کرده است، گفت: تمام عزیزانی که در این عرصه کنشگری دارند، میتوانند روی حمایتهای نظام تعلیم و تربیت حساب باز کنند.
موسوی با اشاره به اینکه این طرح اتفاق مبارکی است که بر اساس محتوای درسی به دانشآموزان خدمات ارائه میدهد، افزود: تمام اهدافی که در این مؤسسه دنبال میشود، جزء نیازهای تعلیم و تربیت کشور است، اگر لازم است، ما ورود خاصی داشته باشیم این موسسه را به عنوان شریک تربیتی به مناطق معرفی کنیم و اگر نیاز به حمایت بیشتر هست، در خدمت خواهیم بود.
رئیس اداره قرآن، عترت و نماز شهر تهران در خصوص وبسایت آموزشی مؤسسه فرهنگی و قرآنی رضوان نیز بیان کرد: در دوره حاضر وب پاسخ نیاز دانشآموزان نیست. اگر به سمت «اپلیکیشن» جامعی که اندرویدمحور باشد، حرکت کنید و بتوانید این جذابیتها را در قالب بازی و تصاویر گویاتر فعال کنید، در آن صورت میتوانید مخاطبان بیشتری داشته باشید.
بر اساس این گزارش در بخش دیگری از این مراسم محمدرضا پورزرگری، مدرس قرآن و قاری بینالمللی کشورمان نیز به بیان سخنانی پرداخت و گفت: چیزی که من به عنوان یک معلم قرآن با تجربه ۴۲ سال آموزش به آن رسیدهام، این است که تعداد معلمان متبحر در آموزش قرآن در مدارس کم است و توانایی لازم را در ارائه مهارتها ندارند.
وی با اشاره به اینکه گزارشدهی و آمارسازی در کشور مرسوم شده است، افزود: آمارها با آنچه که در صحن جامعه میبینیم، متفاوت است.
پورزرگری ادامه داد: ما مدرسان قرآن به ناچار به خاطر انس مردم با قرآن تا توانستهایم کوتاه آمدهایم و نتیجه این شده که دانشآموز، زبان انگلیسی را بر اساس تلفظ انگلیسی یاد میگیرد، ولی قرآن را به صورت فارسی میآموزد.
این قاری بینالمللی قرآن کریم در پایان اظهار کرد: ای کاش مؤسساتی نظیر مؤسسه رضوان این توفیق را پیدا کند و با حمایت مسئولان آموزش و پرورش، بتوانند قدمهایی در این مسیر بهبود این وضع بردارد.
بر اساس گزارش ایکنا در ادامه این نشست هر کدام از حاضران در این جلسه که کارشناسان، مسئولان و مدیران قرآن، عترت و نماز تعدادی از مناطق آموزش و پرورش شهر تهران بودند، به بیان دیدگاههای خود پرداختند که مهمترین آنها به شرح زیر است:
- بسیاری از مدارس زیرساختهای لازم برای استفاده از وب را ندارند.
- وبسایب آموزش مؤسسه فرهنگی، قرآنی رضوان بستر را برای تبدیل شدن به اپلیکیشن ایجاد کند.
- در این طرح، معلم نیز باید آموزشهای لازم را ببیند.
- این طرح باید ابتدا به صورت آزمایشی اجرا شود و بعد از مطالعه، اجرای رسمی آن را شروع کرد.
- تأکید این طرح بر آموزش دانشآموز در منازل است، در منازل نیز بستر و زمان برای استفاده از وب فراهم است.
- طراحی اپلیکیشن هزینه بالایی داشته و نیاز به حامی مالی دارد.
- مؤسسه فرهنگی، قرآنی رضوان توانایی این را دارد که در هر منطقه حداقل پنج مدرسه را به صورت آزمایشی زیر بار آموزش ببرد.
- باید مربیان قرآنی آموزش داده شوند که هم تکنیک داشته باشند، هم بتوانند افراد را جذب خود کنند.
- طرح آموزشی مؤسسه رضوان باید حامی مالی پیدا کند تا آموزشها را به صورت رایگان در اختیار جامعه هدف قرار دهد.
- مشابه طرح مؤسسه قرآنی رضوان، برخی مؤسسات دیگر نیز هستند که چنین کارهایی را انجام دادهاند، باید شبکهای وجود داشته باشد که این تجربیات را به هم نزدیک کند تا کار پختهتر و عمیقتر دنبال شود.
- آموزش در حوزه قرآن کریم متفاوتتر و فراتر از آموزشهای درسی است.
- عرصه فعالیتهای قرآنی و آموزش قرآن باید توان رقابت با سایر عرصهها در زمینههایی مانند جذابیت و تنوع داشته باشد.
- باید به این فکر کرد که چرا وقتی مسابقات در یک رشته وزرشی برگزار میشود، جو اجتماعی به آن سمت میرود، اما در مسابقات قرآن چنین جوی ایجاد نمیشود.
- ایجاد شور، هیجان و نشاط برای دانشآموزان میتواند آنها را جذب قرآن کند.
- کار آموزش و پرورش، آموزش عمومی است، وقتی عمومی است یعنی همه چیز در آن هست، آموزش و پرورش ابزار اینکه همه چیز را تخصصی انجام دهد، ندارد.
یادآور میشود، مؤسسه فرهنگی، قرآنی رضوان بر اساس تفاهمی که با مرکز آموزش سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور به امضا رسانده است، دورههای آموزشی خود را با همکاری این مرکز برگزار میکند. همچنین مدارک پایان دوره نیز از سوی مرکز آموزش سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور اعطا خواهد شد.