ره آورد بعثت از دیدگاه حضرت علی(ع)
حضرت علی(ع) همدم و یار دیرینه، برادر و همراه راستین رسول خدا(ص) و عام ترین افراد نسبت به ایشان بود، سخنان گهربار ایشان بیش از هر کس دیگر می تواند ما را با ابعاد وجودی و شخصیتی و هم چنین سیره ی پیامبر(ص) آشنا سازد. حضرت علی(ع) تاثیر عمیق هدایت ها و تربیت های پیامبر(ص) را در دو بعد «اعتقادی و اجتماعی» این گونه ترسیم می نماید.
*بعد اعتقادی*
*اسلام و توحید: «خداوند محمد(ص) را به حق مبعوث ساخت تا بندگانش را از پرستش بت ها خارج و به عبادت خود دعوت کند و آنها را از زیر بار اطاعت شیطان رها ساخت تا بندگانش را به اطاعت خود سوق دهد.»(خطبه147) «وی را با دین آشکار و آیینی راستین و کتابی نوشته شده، فرستاد تا به وسیله آیات الهی مردم را از مخالفت خدا بر حذر دارد.»(خطبه2)
*شکوفایی خرد: امام انقلاب فکری پیامبر را با عناوینی مختلفی همچون: «دلایل روشن، رفع شبهات، نفی بدعت ها، بازگشت به فطرت و اراده و اختیار» ترسیم می نمایند. « خداوند پیامبرش را فرستاد و شعله ای برای آنها که می خواهند روشن گردند برافروخت.»(خطبه ی106)
*ارائه طریق: «پیامبر رسالت حق را آشکار و تاریکیهای انسانها را به جاده ی حق رهنمون شد. پرچم های هدایت را برافراشت و نشانه های روشن را برقرار ساخت. رشته های اسلام را محکم و دستگیره های ایمان را استوار گردانید.» (خطبه185)
* اتمام حجت: «خداوند با دلایل روشن و آشکار، عذرها را قطع نموده و با کتابهای خود بهانه را به روشنی از بین برده است
(خطبه ی81) امام علی(ع) اتمام حجت پیامبر را به عناوین مختلف از جمله: «عهد الهی، تکمیل کتب آسمانی، ارائه ی نمونه ی عالی و بیم و بشارت» بیان می فرمایند.
*بعد اجتماعی*
*آسایش و رفاه: یکی از فوائد بعثت پیامبر(ص) اصلاح و بهبودی وضعیت زندگی و معیشت مردم عربستان در سه منظر، «وجود اسلام، وجود پیامبر و وجود حکومت» بیان نمود. حضرت علی(ع) در اینباره می فرمایند: «بدین ترتیب در پرتو وی بر مشکلات پیروز شدند و جای پای آنها محکم شده.»(خطبهی33) «و امور آنان در سایه ی قدرت کامل او استوار گردید و سامان یافت.»(خطبه ی192)
*اتحاد: « و خداوند به وسیله او شکافه ای اجتماعی را پر کرد و فاصله ها را پیوستگی بخشید. بین خویشاوندان یگانگی برقرار ساخت بعد از آنکه آتش دشمنی در سینهها و کینه های برافروخته در دل ها جایگزین شده بود.»(خطبه ی213)
*امنیت: مردمی که در ترس و اضطراب و نگرانی به سر می بردند، به نعمت بعثت حیات تازه ای یافتند و به برکت اسلام، در سایه ی امنیتی پایدار آرام گرفتند و همان ها که در سرگردانی و حیرت و هرج و مرج و جنگ و خونریزی روزگار می گذراندند. امنیت یافتند و امور آنان در سایه ی قدرت کامل استوار گردید و سامان یافتند.»(خطبه ی192)
*عزت: مردمی که زندگی آنها بر اساس آداب و رسوم جاهلی و ظلم و ستم زورمندان بود، با بعثت نبی اسلام(ص) و آموختن قوانین شریعت، از ذلت و فرومایگی و اطاعت شیطان، به عزت و شرف اطاعت خدای تعالی نائل شدند. قدرت و شوکت از دست رفته را بازیافتند و نیزهی کج آنها راست گردید.»(خطبه ی33)
منبع: تاثیر بعثت نبوی (ص) بر فرهنگ و تمدن بشری مجموعه مقالات/ به اهتمام شکراله خاکرند، محمد هادی زبرجد.- شیراز: دانشگاه شیراز، ۱۳۹۰.