آداب غذا خوردن
در مکارم از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده که آن حضرت غذای داغ میل نمی کرد، تا این که سرد شود و می فرمود: خداوند به ما آتش نخورانیده، همانا غذای داغ برکت ندارد، پس آن را سرد کنید.
رسول خدا صلی الله علیه و آله هنگام غذا خوردن «بسم اللَّه» می گفت و با سه انگشت و از جلوی خود غذا می خورد و از جلوی کسی غذا برنمی داشت. و چون غذا می آوردند، پیش از دیگران به خوردن غذا مشغول می شد و بعد سایرین شروع می کردند. و با سه انگشت؛ یعنی ابهام و سبابه و انگشت وسطی غذا می خورد و گاهی از انگشت چهارمی کمک می گرفت. گاهی نیز با تمامی کف غذا می خورد، لیکن با دو انگشت غذا میل نمی کرد و می فرمود: آن خوردن شیطان است.
روزی اصحاب فالوده ای آوردند، حضرت با ایشان از آن میل فرمود و پرسید:
«این غذا از چه درست می شود؟ عرض کردند: از روغن و عسل چنان که می بینید.
فرمود: غذای خوبی است». پیامبر نان جوی الک نشده می خورد و هرگز نان گندم نخورد و از نان جو نیز سیر نشد.
و هرگز (چون مترفین) بر سفره رنگین غذا نخورد تا از دنیا رحلت کرد. هندوانه و انگور می خورد، خرما میل می کرد و هسته آن را به گوسفندان می داد. سیر، پیاز و تره نمی خورد و عسلی که در آن مغافیر[1] بود، میل نمی کرد.
و هرگز طعامی را مذمت نکرد، اگر دوست داشت می خورد و اگر دوست نداشت، از آن میل نمی کرد، لیکن آن را به دیگران حرام نمی نمود. ظرف غذا را با انگشت پاک می کرد و می فرمود: غذای آخر ظرف برکتش بیشتر است. و چون از غذاخوردن فارغ می شد، هر سه انگشت خود را یکی پس از دیگری با دهان پاک می کرد. و پس از آن دست خود را می شست و تنها غذا نمی خورد.[2]
پی نوشت ها
[1] مغافیر چیزى است که از گیاهان در شکم زنبوران عسل مانده و هنگام درست شدن عسل در آن باقى مىماند و بوى بدى به عسل مىدهد
[2] مکارم الاخلاق، ج 1، ص 28- 31؛ تحف العقول، ص 103؛ محاسن، ص 340- 459؛ و جعفریات، ص 160؛ دعائم الاسلام؛ ج 2، ص 117 و ص 120 و المستدرک؛ ج 3، ص 92
منبع : ترجمه سنن النبی(ویرایش جدید)، ص: 128
http://www.hawzah.net/fa/LifeStyle/View/