سرزمین منا
۱۳۹۴-۰۸-۳۰


وَ أَتِمُّوا الْحَجَّ وَ الْعُمْرَةَ لِلهِ فَإِنْ أُحْصِرْتُمْ فَمَا اسْتَیْسَرَ مِنَ الْهَدْیِ وَ لا تَحْلِقُوا رُؤُسَکُمْ حَتَّى یَبْلُغَ الْهَدْیُ مَحِلَّهُ

منا جایى است که حجّاج از روز دهم تا دوازدهم و برخى تا روز سیزدهم در آن مى‏ مانند. قسمت پایانى منا یعنى عَقَبه، جایى است که نخستین بار مسلمانان یثرب در آنجا با رسول خدا صلی الله علیه و آله بیعت کردند و بیعت آنها با نام «بیعة العقبة» شهرت یافت. در این‏ باره، ذیل مدخل مسجد البیعه سخن خواهیم گفت. دورترین قسمت آن به مکه، وادى محسِّر است که میان مزدلفه و منا قرار دارد و محلى است که گفته مى ‏شود سپاه ابرهه در آنجا گرفتار عذاب الهى شدند .

کار اصلى حُجّاج در منا، چنان است که در روز دهم، ابتدا جمره عقبه را رمى مى‏کنند. پس از رمى، «قربانى» و سپس «حَلْق» یا «تقصیر» انجام مى ‏شود و بدین ترتیب از حالت احرام بیرون مى ‏آیند. آنان موظفند در روز یازدهم و دوازدهم هر سه جمره اول، دوم و عقبه را رمى کنند و به علاوه شب‌ها را به تفصیلى که در مناسک آمده است در منا بیتوته کنند. اینها اعمالى است که از پیش از اسلام در حج وجود داشته و آغازگر آن ابراهیم علیه السلام بوده است.

۲. وجه تسمیه منا در روایات:

براى «منى‏» چندین معنا به دست داده اند:

• منا در لغت از ریشه اُمنیه یا آرزوست. گویند وقتى حضرت آدم علیه السلام به زمین هبوط کرد، در این مکان فرود آمد؛ از او در این‏جا پرسیدند: آیا آرزویى دارى؟ از این‏رو، این سرزمین به منا معروف شد.

• از دعاى امام صادق علیه السلام در منا برمى‏ آید که ریشه منا از مِنّت است؛ زیرا خداوند بر مردم منّت گذاشت و در این مکان اعمال حج را به آنان یاد داد. «اللَّهُمَّ هَذِهِ مِنًى‏ وَ هِیَ مِمَّا مَنَنْتَ بِهَا عَلَیْنَا مِنَ الْمَنَاسِکِ…».

• امام رضا علیه السلام: علّت آن که به مِنا، مِنا گفته شده، این است که جبرئیل علیه السلام، در آن جا به ابراهیم علیه السلام گفت: «هر چه مى‏ خواهى، از خداوند تمنّا کن». ابراهیم علیه السلام هم در دل خود از خدا خواست که به جاى فرزندش اسماعیل علیه السلام، قوچى به عنوان فدیه قرار داده شود و خداوند، دستور دهد که آن را سر ببُرد. خداوند هم خواسته او را عطا کرد.

• آن را منى‏ گفته اند زیرا «یمنى فیها من الدماء، اى یراق» در آنجا خون ریخته می‌شود.

• معناى دیگر که از ابن عباس نقل شده آن است که منى‏ به معناى محلى است که مردم اجتماع می‌کنند، زیرا «ان العرب یسمى کل مجتمع للناس منى‏»، عرب هرجایى که مجتمعى باشد آن را منى‏ می‌خواند.

• معناى دیگر آن است که خداوند بر بندگانش منت می‌گذارد و در آنجا گناهشان را می‌بخشاید.

• گفته‏ اند کلمه «منا» بر گرفته از این سخن جبرئیل به حضرت آدم است که: «أتَمَنَّى الجَنّة؟»؛ «آیا آرزوى بهشت دارى؟»

۳. پاداش وقوف در مِنا

• امام صادق علیه السلام: هر گاه مردم، در جایگاه خود در مِنا استقرار یافتند، منادى ندا مى‏ دهد: اگر مى‏ دانستید در آستان چه کسى فرود آمده‏ اید، پس از آمرزش الهى به جایگزینى [مخارجى که کرده‏ اید]، یقین پیدا مى‏ کردید.

• امام صادق علیه السلام: چون مردم در مِنا، در جاى خود قرار گرفتند، از سوى خداوند، منادى ندا مى‏ دهد: «اگر مى‏ خواستید من راضى شوم، راضى شدم».

• امام صادق علیه السلام: وقتى کسى از مِنا کوچ کرد، فرشته‏ اى دست خود را بر شانه‏ هاى او مى‏ گذارد و مى‏ گوید: «عمل، از سر گیر!». کنایه از اینکه حاجی با وقوف در منی، از گناهانش پاک مى‏ شود، همچون روزى که مادرش او را زاییده است

http://hajj.ir
برچسب‌ها:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید