شکر نعمت:
امام جواد علیه السلام:«نعمة لاتشکر سیئة لاتغفر»
نعمتى که از آن شکرگزارى نشود گناهى است که بخشیده نمىشود.
رفیق بد:
امام جواد(ع): «ایاک و مصاحبه الشریر فانه کالسیف یحسن منظره و یقبحاثره»از رفاقتبا شرور بپرهیز که مانند شمشیر، ظاهرى خوب و اثرى بد دارد.
مطیع شهوات:
امام جواد(ع): «راکب الشهوات لاتقال عثرته»کسى که بر مرکب شهوات خویش سوار است (و خودسرانه مىتازد) هرگز از لغزش و سقوطرهایى نخواهد داشت.
اطاعت از سخنگو:
امام جواد علیه السلام:
«مَن اَصغى اِلى ناطِقٍ فَقَد عَبَدَهُ فَاِن کانَ النّاطِقُ عَنِ اللّهِ فَقَد عَبَدَاللّهَ وَ اِن کانَ النّاطِقُ یَنطِقُ عَن لِسانِ اِبلیسَ فَقَد عَبَدَ ابلیس».کسى که به سخن گویندهاى گوش فرا دارد با این عمل وى را بندگى کرده است. اگر گوینده سخن از خدا مىگوید، او خدا را بندگى کرده و اگر از زبان شیطان و افکار شیطانى سخن مىگوید، شیطان را بندگى نموده است.
اهمیت عالم:
امام جواد (ع) : «ان الله - عزوجل - جعل فی کل من الرسل بقایا من اهل العلم یدعون من ضل الى الهدى و یصبرون معهم على الاذى .» خداوند - عزوجل - با هر پیامبرى دانشمندانى قرار داد که گمراهان را هدایت مىکنند و با پیامبران در مصیبتها شکیبایى مىورزند .
میثاق خداوند با علما:
امام جواد علیه السلام مىفرماید:
«ان الله - تبارک وتعالى - اخذ علیهم (العلماء) المیثاق فى الکتاب ان یامروا بالمعروف وبما امروا به وان ینهوا عما نهوا عنه وان یتعاونوا على البر والتقوى; همانا خداوند تبارک و تعالى در کتاب خود از علما پیمان گرفته است که امر به معروف و نهى از منکر کنند و در نیکیها و پرهیزگارى تعاون و همکارى داشته باشند .»
اهمیت کتابهای آسمانی:
امام جواد علیه السلام مىفرماید:وکل امة قد رفع الله عنهم علم الکتاب حین نبذوه وولاهم عدوهم حین تولوه. ، هر امتى، وقتى خودشان به کتاب آسمانى بىاعتنایى کردند، خداوند دانش کتاب را از آنها باز گرفت; و آن گاه که سلطه و ریاست دشمنان را پذیرفتند، خداوند دشمن را بر آنان چیره ساخت.
عواقب تأخیر توبه:
امام جواد علیه السلام:
«تأخیر التوبة اغترار، و طول التسویف حیرة ... و الاصرار على الذنب امن لمکر الله؛ تأخیر توبه موجب غرور و غفلت، و امروز و فردا کردن سبب حیرت، و اصرار بر گناه موجب بىاعتنایى به مجازات الهى است»
ثواب زیارت قبر حضرت معصومه(س):
حضرت امام جواد (علیه السلام): من زار قبر عمتى بقم فله الجنه یعنى کسى که قبر عمهام را در قم زیارت کند سزاوار بهشت است.
ضررهای مصرف دارو:
مصرف هر دارویی مقدمه بیمارىدیگرى خواهد بود و لذا امام جواد(ع)فرموده: «ما من دواء الا و یهیج داء»:هیچ داروئى نیست جز اینکه بیمارى دیگرىرا تحریک مىکند. مرحوم کلینى در کتاب«روضه کافى»این سخن را نقل کرده است.
علائم قائم:
حضرت «عبدالعظیم حسنى» از امام جواد،علیه السلام، از پدران بزرگوارش، از امیرمؤمنان ، علیه السلام، روایت مىکند که فرمود:
«للقائم منا غیبة امدها طویل کانى بالشیعة یجولون جولانالنعم فى غیبته یطلبون المرعى فلایجدونه الا فمن ثبت منهم على دینه و لم یقس قلبه لطول غیبة امامه فهو معى فى درجتى یومالقیامة»
براى قائم ما غیبتى هست که مدت آن به درازا خواهد کشید، گویى شیعیان را با چشم خود مىبینم که همانند گله بىصاحبى که در دشت و صحرا پراکنده شده به دنبال چراگاه بگردند، در غیبت او به جستجوى او مىپردازند و او را نمىیابند. آگاه باشید که هر کس بر آیین خود استوار بماند و در اثر طول غیبت اما اهمیت ادب:
امام جواد علیه السلام: «ما استوى رجلان فى حسب ودین قط الا کان افضلهما عند الله عزوجل ادبهما...;دو کس که در شرافت و دیانت همسنگ همند یافت نمىشود مگر آنکه نزد خداى بزرگ ادیبترینشان برتر از دیگرى است.»
وظایف علماى دین به هنگام غیبت:
همچنین در روایتى از امام جواد(ع) آمده :«من تکفل بایتام آل محمد(ص)المنقطعین عن امامهم، المتحیرین فىجهلهم، الاسارى فىایدى شیاطینهم و فىایدى النواصب من اعدائنا، فاستنقذهم منهم و اخرجهم من حیرتهم و قهرالشیاطین برد وساوسهم و قهر الناصبین بحجج ربهم و دلائل ائمتهم، لیحفظوا عهدالله علىالعباد بافضلالموانع ، باکثر من فضلالسماء على الارض و العرش والکرسى والحجب علىالسماء.»
«کسى که سرپرستى یتیمان ال محمد(ص) را ، که از امام خود دورافتاده ، در نادانى خویش سرگرادن مانده و در دستان شیاطین و دشمنان اهل بیت گرفتار آمدهاند ، به عهده گیرد و آنها را از چنگال دشمنان رهایى بخشد و از حیرت و جهالتخارج سازد و وسوسههاى شیاطین را از آنها دور کند، و با دلایل پروردگارشان و برهانهاى امامانشان دشمنان اهل بیت را مقهور سازد، تا عهد خدا بر بندگانش را به بهترین شکل حفظ نماید، برترى چنین شخصى بر سایر مردم از برترى آسمان بر زمین، و برترى عرش و کرسى و حجابها بر آسمان بیشتر است، و او بر دیگر بندگان خدا فضیلت دارد همچنانکه ماه شب چهارده بر کوچکترین ستاره آسمان فضیلت دارد.»