حمزه(ع) سیدالشهدای احد
۱۳۹۴-۰۹-۲۳
حضرت حمزه که امروز ۱۵ شوال سالروز شهادت ایشان است، سیدالشهدای جنگ احد است .

حجت الاسلام حسینی خراسانی، در گفت و گو با خراسان با اشاره به این مطلب گفت: ما باید به تاسی از رسول ا...(ص) روز شهادت این سردار بزرگ و شجاع جهان اسلام را باشکوه برگزار کنیم و همه به یاد او باشیم .

وی درباره شخصیت حضرت حمزه(ع) افزود: او و رسول ا...(ص) برادر رضاعی هستند، یعنی حلیمه دایه پیامبر(ص) دایه حمزه (ع) هم بود. در زمانی که اسلام و رسول ا...(ص) در غربت و مظلومیت به سر می بردند، حضرت حمزه سیدالشهدا(ع) در صف مقدم دفاع از وجود رسول ا...(ص) و اسلام بود، طوری که گویند تا ایشان در قید حیات بودند کسی جرات جسارت به وجود مقدس رسول خدا را نداشتند .

حمزه سیدالشهدا(ع) در روایت اهل بیت(ع )

وی با اشاره به این که ما روایات فراوانی داریم که زنده نگه داشتن یاد و نام حمزه سیدالشهدا و برپایی مجلس برای ایشان و گریستن برای آن حضرت مورد سفارش رسول ا...(ص) بوده است، گفت : به عنوان نمونه شیخ مفید یکی از فقها و علمای بزرگ جهان تشیع می گوید : پیامبر(ص) در دوران زندگی خود پس از واقعه احد و شهادت حمزه(ع) همواره مردم را به زیارت حضرت حمزه تشویق می کردند یا حضرت فاطمه(س) بعد رحلت پدرشان روزهای دوشنبه و پنج شنبه پای پیاده از مدینه تا احد می رفتند. در برخی روایات آمده است که ایشان به همراه فرزندانشان به زیارت قبور شهدای احد به ویژه حضرت حمزه(ع) می رفتند و برایشان می گریستند که فردی می گوید: من وقتی احد رفتم، دیدم کنار قبر حمزه(ع)، فاطمه(س) نشسته اند و گریه می کنند. من با فاصله ای متوقف شدم، چند قدمی نزدیک شدم، سکوت کردم وقتی حضرت متوجه حضور من شدند، به ایشان گفتم: ای دختر رسول خدا شما چقدر گریه می کنید . ایشان فرمودند: شایسته است ما بر مصیبت هایی که بر پدرم و مسلمانان وارد شده است، گریه کنیم.

نحوه شهادت حمزه به روایت تاریخ

وی به نحوه شهادت حمزه از قول شیخ صدوق اشاره و خاطرنشان کرد: شیخ صدوق در کتاب من لا یحضره الفقیه به جریان شهادت حضرت حمزه(ع) اشاره می کند و با نقل عبارتی از این کتاب، گفت: وقتی جنگ احد با همه حکایت های غمباری که به دلیل بی توجهی مسلمانان نسبت به فرمایشات پیامبر(ص) به پایان رسید و مسلمانان تلفات فراوانی دادند و کفار قریش به رهبری ابوسفیان انتقام بدر را به ظاهر از مسلمانان گرفتند، پیامبر(ص) پس از دفن شهدای احد به مدینه بازگشتند. ایشان وقتی از برخی محله های مدینه مانند محله بنی اشهل و بنی ظفر عبور کردند متوجه شدند صدای شیون و ناله و گریه خانواده های داغدار بر کشته های احد بلند شده است.

پیامبر(ص) وقتی این صحنه های رقت بار را دیدند قطرات اشک از شدت حزن از دیدگانشان جاری شد.

در ادامه روایت آمده است: وقتی رسول ا... (ص) از کنار خانه حمزه(ع) عبور کردند. از خانه عموی ایشان صدای گریه بلند نبود. وی افزود: این که ایشان ازدواج کردند یا خیر مشخص نیست ولی ایشان دو خواهر به نام های عاتکه و صفیه داشتند که از روایات برمی آید که این دو نفر آن زمان خانه پیامبر رفته بودند و در منزل حضور داشتند.

خلاصه صدای گریه ای از خانه حمزه بلند نبود به همین دلیل رسول ا...(ص) خیلی ناراحت شدند و فرمودند: از همه خانه ها صدا بلند است ولی عمویم حمزه گریه کننده ندارد. حالا شاید منظور رسول ا...این بوده که حمزه گریه کننده شایسته ای ندارد چون او سردار بزرگ بدر و احد بوده است.

این گفته پیامبر(ص) را چند نفر مثل سعدبن معاذ شنیدند و رفتند در مکان هایی که مجلس عزای شهدا برپا بود و زنان در آن جا مشغول گریه کردن و مرثیه سرایی بودند اعلام کردند چون پیامبر(ص) چنین فرموده است شما حق ندارید بر کشته های خود گریه کنید بلکه وظیفه شما این است که به خانه پیامبر(ص) بروید و به محضر دختر رسول ا... حضرت فاطمه (س) برسید و با ایشان همدردی کنید و با ایشان برای حمزه گریه کنید. اتفاقا زن ها مجالس عزاداری خود را تعطیل کردند و به محضر حضرت فاطمه (س) رسیدند. وقتی رسول ا... (ص) به نزدیک خانه خود رسیدند صدای شیون و گریه زن ها را شنیدند که رسول ا... از آن ها تشکر کردند. نکته محل تامل این است که پس از این برخورد پیامبر اهالی مدینه سوگند یاد کردند : که اگر عزیزی را از دست دادند قبل از آن که بر عزیز خود گریه کنند مجلس عزای حضرت حمزه را برپا دارند و این درمیان مردم مدینه سنت شد. جالب است که شیخ صدوق در کتابش می گوید این سنت تاکنون ادامه دارد. یعنی تا زمانی که شیخ صدوق می زیسته که ۴۰۰سال پس از پیامبر(ص) بوده است.

امام سجاد(ع) شهادت حمزه را سخت ترین روز حیات رسول ا...(ص) توصیف کردند

امام سجاد(ع) در روایتی فرمودند در تاریخ زندگانی پیامبر اسلام(ص) حوادث تلخ و ناگوار فراوانی رخ داد که در میان آن حوادث غم بار هیچ روزی دردآورتر و سخت تر بر پیامبر اسلام از روز احد نبوده است. چون در این روز بود که عموی قهرمانش حضرت حمزه (ع) به شهادت رسید. این روایت نشان می دهد که شهادت حمزه برای رسول ا...(ص) بسیار تلخ و سنگین بوده است که از آن به عنوان سخت ترین روز حیات رسول ا...(ص) نام می برند. حسینی خراسانی با اشاره به این که قبر حضرت حمزه(ع) در منطقه کوه احد قرار دارد، گفت: البته قبر ایشان توسط وهابی ها ویران شده است.

خراسان - مورخ چهارشنبه 1390/06/23 شماره انتشار 17932


برچسب‌ها:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید