عز الدین قسام بنیانگذار نهضت اسلامی فلسطین
در تاریخ مبارزات اسلامی مردم فلسطین از شیخ عزالدین قسام به عنوان بنیانگذار نهضت اسلامی این سرزمین یاد میشود. او توانست با قیام خود نیروهای انگلیسی اشغالگر فلسطین و گروههای یهودی هم پیمان آنان را در سالهای قبل از وقوع جنگ دوم جهانی به ستوه آورد.
عزالدین قسام در سال 1871 در روستائی کوهستانی نزدیک شهر لاذقیه در شمال سوریه دیده به جهان گشود. پس از تحصیلات مقدماتی در محل سکونتش رهسپار مصر شد و در دانشگاه الازهر نزد محمد عبده به فراگیری علوم اسلامی پرداخت. سپس به زادگاه خود بازگشت و مدتی به کار وکالت پرداخت. قسام به دلیل احاطه بر علوم اسلامی و دیدگاههای استقلالطلبانه و ضداستعماری خود وجهه و اعتبار والائی نزد مردم سوریه، مصر، لبنان و فلسطین یافت و از قدرت و نفوذ فوقالعادهای نزد مردم خاورمیانه برخوردار شد. به همین دلیل فرانسه و انگلستان که قدرتهای استعماری آن روز بوده و کشورهای خاورمیانه را طی پیمانی میان خود تقسیم کرده بودند، به او به عنوان دشمن خود مینگریستند.
عزالدین قسام همزمان با شکلگیری قیام اسلامی شیعیان عراق علیه قوای استعمارگر انگستان در 1920، نهضتی را در شمال سوریه همراه با شیخ صالح علی از علمای مبارز سوریه، علیه قوای استعمارگر فرانسه به راه انداخت. در این قیام یک ساله تلفات قابل ملاحظهای به نیروهای اشغالگر فرانسوی وارد آمد. قسام نیز پس از آنکه در دادگاه به طور غیابی به اعدام محکوم شد در تاریخ 5 فوریه 1922 به حیفا در غرب فلسطین رفت و در آنجا از یکسو به تدریس علوم اسلامی مشغول شد و از سوی دیگر گروهی را تشکیل داد که بتواند هسته انقلاب علیه جبهه مشترک «صهیونیستها و انگلیسیها» گردد. با گذشت زمان عده زیادی از جوانان پرشور و مبارز پیرامون قسام جمع شدند وی نیز باتوانائی شگفتی افراد را رهبری میکرد. او در بخشهایی از روستاهای استان شمالی، به تشکیلات مسلحانه زیرزمینی سازمان داده بود. شیخعزالدین قسام مراحل انقلاب را به شرح زیر طبقهبندی کرده بود...
قدس در طول تاریخ
قدمت شهر قدس به بیش از پنج هزار سال پیش باز میگردد و بدین ترتیب یکی از قدیمیترین شهرهای جهان محسوب میشود. نامهای مختلفی که بر این شهر اطلاق گردید از عمق تاریخ این شهر گواهی میدهد. گوناگونی نامها به خاطر ملل مختلفی است که در این سرزمین سکونت داشتند.
کنعانیها که در هزارهی سوم پیش از میلاد به این منطقه آمدند نام آن را «اورسالیم» نهادند که به معنای شهر صلح یا شهر الهه «سالیم» است.
واژهی اورشلیم که در عبری «یروشالیم» خوانده شده و به بیتالمقدس اطلاق شده است از ریشهی همین واژه گرفته شده است. در تورات 680 بار این واژه تکرار شده است. در عصر یونانیان هم این شهر مقدس به «ایلیا» شهرت یافت که به معنای (خانهی خداست).
از مهمترین کارهایی که کنعانیان برای قدس انجام دادند ایجاد تونل برای تأمین آب به داخل شهر بود. آنان آب چشمهی «جیحون» در درهی «قدرون» که امروزه به «عین سلوان» شهرت یافته را به این شهر منتقل کردند...
انقلاب اسلامی و روز جهانی قدس
اسلام به عنوان یک مکتب مترقی الهی که برای سامان دادن به زندگی انسان در ابعاد گوناگون در قرن هفتم میلادی در جزیره العرب طلوع نمود و از همان آغاز رسالت خود را برای زدودن جهالت و ظلمت و وضعیت فلاکت باری که بر انسان های آن روزگار سایه گسترده بود ، اعلام نمود.
موفقیتهای پیامبر (ص) و رهبران صدر اسلام توانست جامعه ای را بنیان نهد که برای همیشه تاریخ ، یک الگوی مثال زدنی برای نجات بشریت از کفر و شرک و بت پرستی و جنگ و دیگر ناهنجاری های اجتماعی باشد.
تضاد چهارده قرنی اسلام و غرب و به ویژه جنگ بی امان که در قرن جاری بین اسلام و کفر در سطوح مختلف شروع شده می تواند آغازگر یک تجدید حیات دوباره برای بشریتی باشد که هزار و چهارصد سال با پیامبر (ص) اسلام فاصله دارد و اما فرهنگ غنی اسلام و آیات متقن قرآن با در نور دیدن زمان و مکان ، همچنان توانسته است ، پرچم عدالت و صلح و دوستی و همزیستی مسالمت آمیز انسان ها را به دور از شرک و بت پرستی برافراشته نگاه دارد و بدون توجه به رنگ و نژاد و زبان و ملیت آنها در سایه مشترکات انسانی ، بشریت حاضر را به یک زیست جمعی سالم و بدون مخاطره دعوت کند.
مبارزات همه جانبه مسلمین تنها برای رهایی مسلمانان از یوغ استعمار بین الملل نبوده بلکه اسلام همه انسان ها را شامل است...