فرهنگنامه علوم قرآنی منتشر شد
رییس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی گفت: فرهنگ نامه علوم اسلامی، کلان پروژه ای است که برای مستندسازی اصطلاحات علوم اسلامی از سال های گذشته آغاز شده و بخش هایی از آن نیز نهایی شده است.
به گزارش لیزنا، حجت الاسلام سلیمانی بهبهانی، فرهنگ نامه علوم قرآنی را از آثار پژوهشی جدید مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در این حوزه برشمرد، و افزود: فرهنگنامه علوم قرآنی که مبتنی بر منطق نظام یافته اصطلاح نامه علوم اسلامی است، از یک سو میتواند به مثابه منبعی مستند و معتبر مورد استفاده اهل تتبع و تحقیق در علوم قرآنی قرار گیرد و از سوی دیگر میتواند اهل اصطلاح نامه و کاربران آن را به معانی و شواهد و اسناد شکل گیری اصطلاحات این حوزه از علوم اسلامی راهبری کند.
مدیر گروه پژوهشی فرهنگنامه مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، در مقام مقایسه فرهنگنامهها با دانشنامهها اظهار کرد: مقالات دانشنامهای، عمدتاً طولانی است، و ذیل هر اصطلاح (= مدخل) اطلاعات مرتبط با اصطلاحات خاص و اخص هم آورده میشود و اصطلاحات را خرد نمی کنند، در حالی که در فرهنگنامه مقالات کوتاه برای مداخل خرد و کلان تالیف می شود و ذیل هر مدخلی مطالب به صورت مستقل عنوان می شود.
رییس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در ادامه اضافه کرد: زبده نویسی، توزیع مطالب ذیل اصطلاحات خرد و کلان، و استفاده از منابع جدید و در دسترس امروزی، در کنار منابع دست اول و کتب مرجع، سبب شده تا این فرهنگ نامه در نوع خود کم نظیر باشد و انتظار علاقهمندانی را که در صددند در حوصله و مجالی اندک، اطلاعات معتبری در باب هر اصطلاح بیابند، برآورده سازد.
لازم به ذکر است، فرهنگنامه علوم قرآنی ـ که از بررسی بیش از چهارصد منبع و مدرک علوم قرآنی فراهم آمده است– دارای ۴۸۴۲ اصطلاح است که ۲۹۲۶ اصطلاح آن اصلی (مدخل) و ۱۹۲۶ اصطلاح ارجاعی میباشد و شامل مباحث پیرامونی قرآن (مباحث حول القرآن) بوده و به اموری همچون: تفسیر و مفسران، انواع تفاسیر و گرایشهای تفسیری، ترجمه های قرآن، علم تجوید، علم قرائات، مباحث تاریخ قرآن و . . . میپردازد؛ و می تواند مورد استفاده اقشار مختلف- اعم از متخصصان حوزه علوم قرآنی، و همچنین فضلای حوزه و دانشجویان رشتههای مرتبط و عموم علاقهمندان به مباحث پیرامون قرآن قرار گیرد.