درباره سند دعای عرفه امام حسین علیه السلام
کَفعَمیّ در حاشیه کتاب دعای «البلدُ الامین»، سیّد حسیب نسیب رضیّ الدّین علیّ بن طاووس قدَّساللهُ روحَه در کتاب «مصباح الزّآئر» آورده است که:
بِشر و بشیر دو پسر غالِب أسدیّ روایت نمودهاند که امام حسین بن علیّ بن أبیطالب علیهم السّلام در عصر روز عرفه از چادر خود در سرزمین عرفات بیرون آمد با حالت تذلّل و تخشّع، و آرام آرام آمد تا اینکه وی و جماعتی از اهل بیت وی و پسرانش و غلامانش در حاشیه چپ کوه عرفات جبلُ الرّحمه رو به بیت الله الحرام وقوف نمودند . سپس دو دست خود را مانند مسکینی که طعام طلبد در برابر صورتش بلند کرد و خواند این دعا را: الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی لَیْسَ لِقَضَآئِهِ دَافِعٌ ـ تا آخر دعاء که به یَا رَبِّ یَا رَبِّ یَا رَبِّ مختوم میشود ، و فقرات إلَهی أنَا الْفَقیرُ فی غِنایَ تا آخرش در آن موجود نمیباشد ...
تحلیل دعای امام حسین علیهالسلام در روز عرفه
نویسنده: لعیا هاشمی اقدم
دعا در طینت و سرشت امام حسین(ع) وجود داشته است. جد آنحضرت لحظهای از دعا غافل نبوده است. این دعاها پس از آغاز نهضت امام حسین علیهالسلام شدت بیشتری پیدا کرده، کیفیتش تغییر مییابد. امام حسین(ع) بارها و بارها خدا را میخواند تا در مشکلات پناهگاه او باشد و او را تنها نگذارد: «ای قدرت و توان من هنگام شدت مشکلات، و ای فریادرس من هنگام سختی! مرا به چشمت که خواب در آن راه ندارد حفظ فرما و به پناهت که مورد تجاوز قرار نمی گیرد پناهم ده.»1
امام(ع) در ادعیه خود تنها نیازهای روحی و جسمیاش و نیز همه خواستهای مشترک مسلمانان بلکه همه انسانها را مطرح میکرد و خداوند را میخواند تا آنها را اجابت کند. عموم دعاهای امام حسین(ع) را در موارد ذیل میتوان خلاصه کرد:
1-در مواقع سختی و بروز مشکلات. امام در این مواقع از خدا میخواهد تا به او شکیبایی عنایت کند و از لغزش او جلوگیری کند...
در باب نیایش
مقدمه
از جمله دعاهای حضرت سیدالشهدا (ع) دعای معروف عرفه است که بنابر آنچهمرحوم شیخعباسقمی در مفاتیح ذکر نموده، بشر و بشیر، پسران غالب اسدی نقلکردهاند که عصر روز عرفه در عرفات خدمت آن حضرت بودهاند. پس حضرت از خیمهبیرون آمد و با گروهی از اهلبیت و فرزندان و شیعیان با نهایت تذلّل و خشوع بر جانبچپ کوه ایستادند و روی خود را مقابل کعبه گردانیدند و دستها را برابر رو، بالا گرفتند؛مانند مسکینی که طعام طلبد و دعای عرفه را خواندند.
در اینجا چند مسئله درسآموز، در مورد دعا کردن، گنجانیده شده است که در ذیل بهآن میپردازیم...
برخی اعمال شب و روز عرفه
روایت شده که حضرت امام زین العابدین (ع) در روز عرفه صدای سائلی را شنید که از مردم تقاضای کمک می کرد. امام به او فرمود: واى بر تو آیا در این روز از غیر خدا تقاضا مى کنى؟ حال آن که در این روز امید مى رود که بچهها در شکم هم از فضل خدا بی نصیب نمانند و سعید شوند.
خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: روز عرفه از روزهای پرفضیلتی است که زمینه و بستر مناسب برای بهرهمندی هرچه بهتر از برکات الهی آماده است، انجام برخی اعمال در این زمان مشخص، موجب نزدیکی سازنده تر به خالق هستی و کسب خیرات دنیوی و اخروی بیشتر است .
اعمال شب عرفه
شب نهم از شبهای متبرک و شب مناجات با قاضى الحاجات است و توبه در آن شب مقبول و دعا در آن مستجاب است. عبادت در این شب، اجر صد و هفتاد سال عبادت را دارد. براى شب عرفه چند عمل وارد شده است:
- [به نقل کفعمى ] تسبیحات عشر را که در اعمال روز عرفه آمده است را هزار مرتبه خوانده شود .
- زیارت امام حسین (ع)
روز عرفه روز نیایش
پدید آورنده : الهام موگویی ، صفحه 241
روز عرفه چه روزیست؟
بچه های گلم! هر سال عده زیادی از مسلمانان برای زیارت خانه خدا ـ کعبه ـ راهی مکّه می شوند. مکّه یکی از شهرهای کشور عربستان است که کعبه در آن جا قرار دارد. به کسانی که به مکّه می روند، اگر در ماه ذی الحجه که یکی از ماه های قمری است، باشد، حاجی می گویند. این سفر که سفر حج نام دارد، شیرین ترین سفر دنیاست و واجب است که حاجیان برنامه ها و کارهایی را انجام دهند. روز عرفه هم نهمین روز از ماه ذی الحجه است که اعمال مخصوص خودش را دارد. حاجیان در این روز در سرزمینی نزدیک شهر مکّه، در بیابانی نزدیک شهر مکّه به نام «عرفات» دور هم جمع می شوند و خدا را عبادت می کنند. روز عرفه، روز دعا و نماز و راز و نیاز با خداست، روز بخشیده شدن گناهان است...