دعای روز سوم ماه رمضان: «اَللّهُمَّ ارْزُقْنی فیهِ الذِّهْنَ وَالتَّنْبیهَ وَباعِدْنی فیهِ مِنَ السَّفاهَةِ وَالْتَّمْویهِ وَاجْعَلْ لی نَصیباً مِنْ کُلِّ خَیْرٍ تُنْزِلُ فیهِ بِجُودِکَ یا اَجْوَدَالاْجْوَدینَ؛ خدایا روزیم کن در این ماه تیزهوشی و بیداری و دورم گردان در آن از بیخردی و اشتباه کاری و مقرر فرما برایم بهرهای از هر خیری که در آن نازل گردانی بجود و کرمت ای باجودترین.»
آیت الله محمدحسین احمدی فقیه یزدی، استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم با اشاره به دعای روز سوم ماه مبارک رمضان، گفت: تیزهوشی و بیداری از چیزهایی است که انسان در مقام رزق و روزی از خداوند متعال طلب میکند؛ برای انسان بسیار مهم است که خداوند ذهنی بیدار به او عطا کند.
وی با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) که فرمودند «بالاترین رزق برای انسان علم است»، اظهار داشت: ذهن که مقدمه کسب علم است در زبان فارسی به ذکاوت و هوش معنا میشود و اگر خداوند هوش بالایی به کسی بدهد تا درک کند و فهمش بالا برود، افزون بر کسب علم، به درجات عالی معنوی هم دست خواهد یافت.
استاد خارج فقه حوزه علمیه قم افزود: در فراز نخست دعای روز سوم ماه رمضان دو عبارت «ذهن» یعنی هوش، ذکاوت و فهم و «تنبیه» یعنی توجه و آگاهی دادن با هم آمده است؛ در این دعا از خداوند میخواهیم به ما که دارای غفلت و بیتوجهی هستیم، ابتدا هوش و ذکاوت و در ادامه تنبه و آگاهی دهد تا در مواقع حساس بیدار شویم.
وی با بیان اینکه تنویه به معنای گمراهی و غفلت در برابر تنبیه به معنای پیدا کردن راه صحیح، توجه و بیداری قرار دارد و حقیقت تنویه عدم تشخیص و تمییز راه صحیح از راه غلط است، گفت: در برابر ذهن و تنبیه، بیخردی و اشتباهکاری است که در ادامه دعا از خدا میخواهیم این دو صفت را از ما دور کند.
آیتالله احمدی فقیه یزدی با اشاره به اینکه در دعای روز سوم ماه رمضان از خداوند متعال میخواهیم که هر خیری را که در این روز نازل میکند، نصیب ما هم بگرداند، تصریح کرد: هر چیز شایستهای که از سوی خداوند نازل شود، خیر است، گاهی در علم یک خیر است که آن را نزول علم و گاهی در رزق یک خیر است که آن را نزول رزق نامیدهاند.
وی اضافه کرد: یکی از موارد نزول رحمت الهی و خیری که برای انسان نازل میشود، آن است که انسان دارای مکانت دینی و موقعیت ایمانی شود، یعنی هم ایمان و هم دینداری که خود خیرخواهی بسیار بزرگی است از جانب خداوند متعال برای انسان حاصل میشود.
استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم از توبه به عنوان یکی دیگر از خیرهای خاص خداوند برای انسان نام برد و گفت: زمانی خود انسان توبه میکند و زمانی توبه از جانب خدا حاصل میشود، یعنی انسان از خدا مسألت توبه میکند.
وی با بیان اینکه شفاعت اهل بیت(ع) و آمرزش گناهان خیر خاص خداوند در ماه رمضان است، افزود: خداوند در ماه مبارک رمضان و نزدیک غروب آفتاب، فوج فوج جمعیتی را مورد آمرزش خود قرار میدهد؛ در روز سوم این ماه از خدا میخواهیم که از هر خیری نصیبی برای ما قرار دهد که یکی از آنها نزول شفاعت ائمه اطهار(ع) و نزول آمرزش گناهان است.
آیتالله احمدی فقیه یزدی گفت: در این روز خدا را که در بخشندگی بیهمتا است به واسطه جود و کرمش و به یکی از اسمای مقدس او قسم میدهیم که هر خیری را از رزق و روزی ذهن و تنبیه برای ما نصیب قرار دهد و از سفاهت و تنویه دور بدارد؛ در حقیقت جنبه خاص الخاص خیر را که نسبت به افراد مؤمن هست، از خداوند طلب میکنیم.
منبع:http://www.hawzah.net/fa/newsview.html?NewsID=93196