مکاتب تفسیری
م119ب171/297
مکاتب تفسیری/ علیاکبر بابایی.- قم: پژوهشکده حوزه و دانشگاه، بهار 1389
معرفی کتاب:
طرح مکاتب تفسیری در سه جلد عهده دار نقد مکاتب تفسیری و کتابهای تفسیر است .مطالب این مجموعه سه جلدی در یک مقدمه و دو بخش ارائه می شود.جلد اول کتاب شامل مقدمه،بخش اول و فصل اول بخش دوم است. در مقدمه ،مفهوم شناسی اصطلاحات، دسته بندی مفسران و تفاسیر قرآن بررسی می شود.
بخش اول که مفسران نخستین نام دارد، درسه فصل تنظیم شده است:فصل اول به مفسران آگاه به تمامی معانی قرآن (پیامبر(ص)و امامان معصوم(ع))و فصل دوم و سوم به مفسران آگاه به بخشی از معانی قرآن (مفسران صحابی و تابعی)می پردازد.
بخش دوم با عنوان مکاتب تفسیری و تفاسیر در ده فصل ارائه شده است .فصل اول آن ،در این کتاب آمده و در آن مکتب تفسیری روایی محض معرفی و ادله طرفداران آن ، از آیات و روایات ،کاویده شده است.تفاسیر این مکتب ،نیز به دو دسته «تفاسیر اصلی» و «جوامع تفسیری» تقسیم می شوند.ازجمله مطالب ، بررسی تفاوت اساسی تفاسیر روایی اهل سنت و تفاسیر روایی شیعه و کاستی های مشترک آنهاست.
از بحثهای دیگر ،بررسی قوت و ضعف تفاسیر روایی اهل سنت ،مانند:کتاب التفسیر بخاری، تفسیر القرآن العظیم ابن ابی الحاتم رازی، الدرالمنثور سیوطی و نیز تفاسیر روایی شیعه مانند:تفسیر عیاشی، تفسیر فرات کوفی، تفسیر برهان و تفسیر نورالثقلین است.این مجموعه در سه مجلد تدوین یافته است.