عنوان کتاب: تشیع در تاریخ: پژوهشی در مبانی اعتقادی، تاریخ سیاسی و حکومتهای شیعه از آغاز تا پایان دوره صفوی
احمد رضا خضری؛ تدوین نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی؛ ویراستار: امیر عباس رجبی.- قم: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دفتر نشر معارف، ۱۳۹۱.
شماره دیویی: ت 613خ 530955 / 297
معرفی کتاب:
این کتاب تلاشی است در ارائه تصویری از زندگی پربار امامان شیعه و دولتهای شیعی در مقیاسی کوچک. و دارای نقشههایی است که از اطلس وزین شیعه استفاده شده است. نویسنده کوشیده است تا در پژوهشی علمی نشان دهد که تاریخ شیعه یکسره در رقابتهای سیاسی یا تحرکات نظامی خلاصه نمیشود، بلکه نقش انکار ناپذیر این مذهب در گسترش حیات معنوی اسلام و باروری و فربهی بیش از پیش ذخایر معرفتی آن بیش از آن است که تاکنون گفته و نوشته شده است.
از آنجا که تشکیل حکومت از اهداف استراتژیک امامان شیعه بوده است، و اجرای احکام الهی و استقرار آن نیز راهی جز این ندارد، شیعیان با گرایشهای مختلف در اعصار بعد، این مهم را مورد نظر قرار داده و به دنبال تحقق آن بودند؛ لذا در طول تاریخ پرتلاطم اسلام ناب، شاهد تشکیل دولتهای شیعی از شرقیترین مرزهای جغرافیایی تا غربیترین آنها بودهایم.
«مبانی اعتقادی و اندیشه شیعه، پیدایش تشیع، تشیع در دوره خلفای سهگانه، تشیع در دوره حضور امامان معصوم (ع)، تشیع در دوره خلافت و امامت امام علی (ع)، تشیع در دوره خلافت و امامت امام حسن مجتبی (ع)، تشیع در دوره امامت امام حسین (ع) تا امام مهدی(ع)، دولتها و خاندانهای شیعی، دولت ادریسیان، دولت علویان طبرستان، دولتهای قرمطی و اسماعیلی، زیدیان یمن، خلافت بنی حمود در اندلس، حکومت سربداران خراسان، حکومت مرعشیان مازندران، حکومت آل کیا در گیلان، دولت صفوی، حکومت عادل شاهیان، حکومت قطب شاهیان، حکومت نظام شاهیان و...» از جمله فصل های این کتاب ارزشمند و پژوهشی است.