عنوان کتاب: حقوق نیکوکار
پدیدآوران: محمد یثربی
مشخصات نشر: قم: علامه بهبهانی، ۱۳۹۰
13 ی ن / ر 845 ع 297/218
معرفی کتاب:
کتاب حقوق نیکوکار، شرح حق نیکوکار، حق امام جماعت و حق مؤذن از رساله حقوق امام سجاد علیه السلام است که به صورت جداگانه و با ویرایش جدید به چاپ رسیده است.
برخی از انسان ها بدون هیچ چشم داشت و انتظاری، منشأ آثار خیر و نیک در جامعه هستند، این افراد که به خیّر و نیکوکار معروف اند، به دلیل توانایی و یا امکاناتی که دارند، همیشه آماده خدمتگزاری و دستگیری از افرادند. بنا به آموزه های عقلی و دینی احترام گذاشتن و سپاسگزاری و احترام به نیکوکاران موجب می شود، آنان در این کار راسختر شوند و دیگران نیز به نیکوکاری تشویق گردند. حضرت امام سجاد علیه السلام در فرازهایی از رساله حقوق به تبیین حقوق نیکوکاران پرداخته اند. در این نوشتار با محور قرار دادن رساله حقوق به تبیین حق نیکوکار، حق امام جماعت و حق مؤذن پرداخته شده است.
در بخشی از این کتاب با عنوان حق امام جماعت آمده است: «و أما حق إمامک فی صلاتک، فأن تعلم أنه قد تقلد السفارة فیما بینک و بین الله، والوفادة إلی ربک، و تکلم عنک و لم تتکلم عنه، و دعا لک و لم تدع له، و طلب فیک و لم تطلب فیه، و کفاک همّ المقام بین یدی الله، و المساءلة له فیک و لم تکفه ذلک، فإن کان فی شیء من ذلک تقصیر کان به دونک، و إن کان آثما لم تکن شریکه فیه، و لم یکن له علیک فضل، فوقی نفسک بنفسه، و وقی صلاتک بصلاته، فتشکر له علی ذلک، ولا حول ولا قوة إلا بالله.
و اما حق امام جماعت آن است که بدانی، او سفیر میان تو و خداوند است و می خواهد تو را به درگاه خداوند ببرد. او از جانب تو با خدا سخن می گوید و تو از سوی او سخن نمی گویی، او برای تو دعا می کند و تو برای او دعا نمی کنی، او برای تو در خواست می کند و تو برای او در خواست نمی کنی، او وظیفه مهم ایستادن در پیشگاه خدا و خواستن از او درباره تو را برعهده گرفته است و تو در این اوامر نیابت او را بر عهده نگرفته ای و اگر در هر یک از این وظایف کوتاهی شود، او مسئول است، نه تو. اگر گنهکار باشد تو شریک او نیستی، او بر تو برتری ندارد، او جانش را سپر جانت و نمازش را سپر نمازت قرار داده، پس باید برای این کار از او سپاسگزار باشی. هیچ جنبش و نیرویی نیست جز به یاری خدا. ...همان گونه که مؤذن، انسان را در یادآوری و ذکر خدا کمک می رساند، امام جماعت نیز، انسان را در انجام واجبی مانند نماز، که جماعت بودن آن مستحب مؤکد است، یاری می نماید؛ بنابراین، نسبت به انسان، حقوقی پیدا می کند. حضرت امام سجاد علیه السلام از باب شکرگزاری و حق شناسی امام جماعت، که یک وظیفه و فریضه عقلی است، مؤمنان را به ادای این حقوق تنبه و توجه می دهد.»
تدوین متن : گردش کتاب بانوان- خادم