عنوان کتاب: حج از مناسک نوزایی تا فرایند فردیت
پدیدآور: علی طهماسبی
شماره راهنمای دیویی: ح 948 ط 297/357
معرفی :
کتاب «حج از مناسک نوزایی تا فرآیند فردیت» نوشته علی طهماسبی در دو بخش اصلی عمره و حج، مخاطبان را با موضوع اصلی خودش آشنا میکند.
در بخش عمره این کتاب، قهرمان اصلی «هاجر» است و در این بخش نویسنده به جنبههای مادی زندگی توجه نشان میدهد و از نگاه هاجر که یک مادر است، دغدغههای زندگی و حیات شرح داده میشود.
در بخش دوم مناسک حج در عرفات، مشعر و منا ادامه پیدا میکند و قهرمان اصلی این بخش «ابراهیم» است.
در این کتاب نویسنده واژگان مرتبط با حج را توصیف و در ادامه آنها را تحلیل کرده است. به طور مثال، کلمه «حاجی» به معنای کسی است که با خدا گفتوگو میکند. در این کتاب معنای کلمه حج و حاجی توصیف میشود و ارتباط حج با سایر مناسک آن بنیان اصلی کتاب را تشکیل میدهد.
در این اثر «حاجی» خود را در مکانی مقدس میبیند و پس از آن به تدریح از امر واقع فراتر میرود و از تجربههای زیستی خود عبور میکند و در دنیاهای معانی و ممکنی پا میگذرد که در باطن مناسک دینی وجود دارد.
نویسنده در این اثر میان تاریخ و وقایع آن و تخیلش در نوسان است و البته این تخیل به او کمک میکند از تجربههای زیستی خود گریز بزند و وارد دنیاهای ممکن شود. بنابراین، حج تجربهای برای تولد دوباره او میشود تا به یگانگی شخصیاش که از آن با عنوان فردیت یاد میشود برسد.
علی تهامسبی درباره اثر خودش عنوان می کند: کتاب من یک باغچه منظم نیست، بلکه یک بیشهزار وحشی است. البته من در این کتاب به روایتهای پس از اسلام نپرداختهام و روایتهای پیش از اسلام را در متونی مانند انجیل و اشعار اعراب بررسی کردهام.
وی با اشاره به مفهوم اسطوره و قدرت پنهانی بیان می کند: پرداختن به مفاهیم اسطورهای به همان میزان که ستایشبخش است، میتواند تخریبکننده هم باشد و برای بشریت نکبت و بدبختی به بار آورد. به گفته وی، مناسکی مانند حج که مضامین اسطورهای دارند، چنانچه با خود آگاهی همراه نشوند میتوانند تخریبگر باشند.
تدوین متن: زهرا قربانی